Maud Nässén är verksamhetsledare för NTF, Trafiksäkerhetsförbundet, i Jämtlands län. Foto: Martin Hanberg/Sveriges Radio.
TRAFIKSÄKERHET

Bräcke bäst i Sverige på att använda bilbälte

Maud Nässén: ”Jag frågade om något var fel!”
6:27 min

Under några år har vi blivit allt sämre på att använda bilbälte i vårt län. Men nu har den trenden vänt och bräckeborna är just nu bäst i hela Sverige på att använda bilbälte.

Det här siffrorna kommer från NTF:s senaste bilbältesmätning. Maud Nässén som är verksamhetsledare på NTF Jämtland blev förvånad när det visade sig att 100 procent av de kontrollerade bilisterna i Bräcke hade bälte på sig.

– Jag ringde faktiskt och frågade om det var något fel men det var det inte. Bräckeborna har i och för sig alltid varit bra och legat uppåt 98 procent. Vi har tittat på 784 personer i Bräcke och totalt 8000 i hela länet.

Andra kommuner visar inte upp lika bra siffror och sämst är det i Dalarna och Värmland.

– Det är lite så att de kommuner som ligger långt från centralorter har sämre resultat. jag tror det har att göra med risken att åka fast och betala böter. Men har man bibälte ökar chansen att överleva en olycka med 50 procent, säger Maud Nässén.

Kan det inte vara så att många litar på krockkudden och väljer bort bältet därför?

– Ja, det kan vara så. Men man ska veta att krockkudden bara tar 20 procent av smällen vid en krock medan bilbältet tar mellan 50 och 70 procent, så krockkudden är egentlöigen bara ett komplement. Enbart krockkudde är nästan värdelöst.

Hur får man det likadant som i Bräcke över hela Sverige?

– Jag tror det är jätteviktigt att prata om riskerna. Det är en väldigt bra livförsäkring. och tycker man inte att risken att dö är tillräcklig så kostar det 1500 i böter att åka fast och 2500 kronor om det är en barn som saknar bälte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".