Foto: Pontus Lundahl/Scanpix
Trafik

Asfaltering gick fel och E14 måste göras om

"Det är massans kvalité som inte stämmer"
1:53 min

Den nylagda asfalten på E14 mellan Lugnvik och Krokom håller inte måttet och måste delvis göras om. Asfalten blöder och det gör att det kan bli väldigt halt när det är frost eller väldigt varmt och att vägen kan slitas snabbare.

Något har blivit fel när asfalten blandades, enligt besiktningsmannen Stefan Arebratt. 

– Det är någonting med massans kvalité som inte stämmer och det håller vi på att utreda och så kommer Skanska att få åtgärda det och det är ganska mycket, säger Stefan Arebratt som gjort en oberoende besiktigning för båda parter, Skanska och Trafikverket.

Asfalterades i somras
Vägsträckan asfalterades så sent som i somras och i tisdags (20/11) slutbesiktigades den och det står nu klart att beläggningen inte är rätt gjord, exakt vad som är felet är inte klart, analyssvaren är inte färdiga, enligt Arebratt.

För att få asfalten slitstark så blandar man i så mycket sten som möjligt och i den här beläggningen har man inte lyckats få asfaltsblandningen att vidhäfta, att fastna på stenarna och det gör att asfalten blöder.

Hur vanligt är det att det blir fel på asfaltsblandningen?

--  Det är inte vanligt men det händer, det är relativt komplicerade processer att få det att stämma när det är sån här hög kvalité på produkterna. Det är inte som gårdsasfalt utan den ska vara väldigt slitstark och då ligger man på gränsen för vad som är möjligt ibland, säger Arebratt.

Så felet beror inte på att man valt en sämre sorts asfalt vid upphandlingen utan att man inte lyckats blanda den på rätt sätt?

– Så är det, man har beställt helt rätt enligt min personliga åsikt men problemet är att man inte fått till det, säger Arebratt.

Skanska får göra om
Hur stor del av sträckan som måste göras om och vad det kommer att kosta är inte klart, men att det är entreprenören Skanska som kommer att få stå för merkostnaderna - det är klart. Asfalteringen har hittills kostat Trafikverket 20 miljoner kronor.

Felen är kända för Skanska och de har redan behövt förbättra vägen på flera ställen men nu är det för sent på året för ytterligare åtgärder så till våren blir det nya vägbyggen mellan Lugnvik och Krokom.

– Ja då måste man börja åtgärda de partier som inte är tillfyllest så fort som möjligt och då kan det bli lite störningar i trafiken antar jag, beroende på hur man lägger upp arbetet, säger Stefan Arebratt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".