Det viktigaste för att förebygga olyckor är säkerhetstänkande. Foto: Anders Wiklund/Scanpix
Snöskoter

Ungdomar är säkraste skoterförarna

3:08 min

Det är inte de äldre rutinerade skoterförarna utan ungdomarna som är de mest säkerhetsmedvetna hävdar skoterägarnas riksorganisation Snofed. 

Förra vintern omkom fem personer vid snöskoterolyckor i Jämtlands län. Här skedde därmed nästan hälften av de elva dödsolyckor med skotrar som inträffade i hela landet. Enligt snöskoterorganisationen Snofed är det viktigaste för att förebygga olyckor säkerhetstänkandet, att vara medveten om riskerna och göra rätt riskbedömning och då är ungdomar duktigare än de äldre förarna.

– De yngre åkarna är bättre än den äldre generationen, säger Pär Persson i Snofed.

De som omkommer i olyckor på skoter är inte fartglada ungdomar som man kanske kan tro. I stället är det betydligt äldre personer som förolyckas.

– Det är män i 40-årsåldern som omkommer, det är väldigt sällan tonåringar eller kvinnor, säger Pär Persson.

Alltför höga hastigheter är en stor olycksrisk och historiskt även att de som kör skoter gör det onyktra, men numera är det mindre skoterfylla enligt Snofed.

– Det är fortfarande ett problem men det förekommer mest i den äldre generationen. Ungdomar förstår att alkohol och snöskoter det kan man inte blanda i dag, säger Pär Persson.

Snofed, Sveriges Snöskoterägares Riksorganisation, har ca 140 medlemsklubbar, men bara fyra av tio skoteråkare i Sverige är med i någon klubb. Det betyder att färre än hälften av de som kör snöskoter nås av klubbarnas information för att minska antalet skoterolyckor.

Klicka på knapparna för att höra hela intervjun med Pär Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista