Den 22-23 mars nästa år arrangeras Årefjällsloppet, och samtidigt finansfestivalen Åre kapitalmarknadsdagar. Foto: Emelie Andersson
Sport och finans

Svett och pengar möts i Åre

Jens Edlund: ”Viktiga möten för utveckling”
1:21 min

Årefjällsloppet, finalen i längdskidåkningens långloppsvärldscup i slutet av mars nästa år, sammanfaller med finansfestivalen Åre kapitalmarknadsdagar. Det bäddar för ett samarbete mellan evenemangen där sport och affärsvärld ska ge varandra draghjälp och uppmärksamhet.

- Litet företag möter ett stort, eller nystartat företag möter en investerare, säger Jens Edlund som arbetar för Åre kapitalmarknadsdagar.

– Om man har gemensamma intressen så kan det bildas utveckling.

Presentationen är mångordig men kanske inte glasklar. Att skapa en arena, en mötesplats, är nyckelordet. Det betyder att man gör det lättare för folk att träffas och nätverka som det också heter. Och det är precis det man gjort under Åre kapitalmarknadsdagar i flera år. Det nya är att sportföretagen och idrottsförbund bjuds in specifikt.

Sporten ska ge glans åt företagarmötet, sportföretagarna ska få hjälp att finansiera sina ideer. Samarbetet beskrivs som en given vinnare, förhoppningen är förstås också att det ska bli mer affärsverksamhet även lokalt. Någon uttalad strategi för den saken presenteras inte. Åre är viktigt internationellt sett, mer än lokalt och regionalt i det här sammanhanget

- Åre är kanske världens ledanade plats när det gäller vintersport, säger David Nilsson som arbetar för Ski Classic som arrangerar Årefjälsloppet.

Det är fem världscuper i Åre denna säsong, alla i olika vintersporter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".