1 av 2
Frälsningsarmén i Östersund serverar lunch två gånger i veckan, för dom som inte har några pengar kostar den inget för övriga 40 kronor. Foto: Jessica Brander/SR
2 av 2
Många söker sig till Frälsningsarmén för att få en tallrik mat. Foto: Jessica Brander/SR
Hjälparbete

Hunger tvingar dubbelt så många till Frälsis

"Jag får handla kläder billigt och matkuponger har jag fått"
1:41 min

Dubbelt så många söker hjälp hos Frälsningsarmén i Östersund den här hösten jämfört med förra hösten. Det är mat på bordet och kläder de flesta behöver.

– Jag får handla kläder billigt och får komma hit och äta julbord, som är lite dyrt på en restaurang, som man uppskattar och matkuponger har man fått, säger en av de som åt lunch i veckan hos Frälsningsarmén. 

En man jag träffar vid lunchserveringen berättar att han har eget boende och socialbidrag men att de 1 600 kronorna han får inte räcker. 

– Det betyder mycket att få komma hit, det är varmt när det är kallt ute det är skönt att sitta inne en stund, man får komma hit och käka och få sig en lunchkupong och äta ett par gånger i veckan, säger han.

Under september och oktober lämnade Frälsningsarmén i Östersund ut 370 portioner gratis mat, det är dubbelt så mycket som året innan, under samma period. Förutom mat behöver många hjälp med kläder, utrustning till barnen och hjälp med att betala räkningar, framförallt elräkningar.

Förut var det mest samhällets utslagna som sökte hjälp, idag är hjälpbehovet betydligt mer spritt.

– Det är alla möjliga kategorier människor, både människor som är utslagna men också de som har barn, de som är sjukskrivna.  Alla möjliga människor har ett behov, säger Kjell-Gunnar Bergman, kårledare vid Frälsningsarmén i Östersund.

Vad beror den här ökningen på tror du?

– Vi har en utförsäkring av människor och en försämrad trygghet i samhället som påverkar människor drastiskt. Vi har inte det här skyddsnätet som vi  tror verkligen ska fungera, det är många som faller igenom, det är stora hål i det här nätet och människor som kommer i kläm, säger Kjell-Gunnar Bergman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".