1 av 2
Det är lerigt och skitigt på skidskyttestadion i Östersund, men arrangörerna säger att spåren håller för tävlingar den kommande veckan. Foto: Anneli Johansson
2 av 2
Skjutvallen på skidstadion är helt bar. Foto: Anneli Johansson
Väder

Tufft väder för skidskyttearrangörerna

"Det blir regn i helgen men sen kommer minusgraderna"
1:35 min

Trots mildvädret finns det hopp om bra skidspår för världscuptävlingarna i skidskytte. I alla fall under tävlingsdagarna kring nästa helg, då kommer minusgraderna. Innan dess är det lite osäkert.

– Under natten mot lördag så ska det vara varmt och i morgon, lördag, regnar det kanske eller så blir det snöblandat regn, säger Lovisa Andersson som är meteorolog på SMHI.

Det riskerar att tära på den snö som redan finns i spåren men ökar hoppet för nästa vecka. 

– Bakom varmfronten är det fallande temperaturer och vi går successivt mot kallare väderläge, säger Lovisa Andersson.

Minusgrader på väg
Till en början verkar det bara bli några få minusgrader, men sen ökar dom på. Andra vädersajter på nätet som YR och Klart visar ungefär samma tendens.

– När vi närmar oss näst helg blir det ännu kallare, kanske minusgrader även dagtid.

Det kan till och med blir snö, alltså natursnö, sån som faller från himlen.

– Om det blir någon nederbörd när det är så pass kallt så är det snö som kan väntas till Östersund.

Men någon vinter med skidåkning lite här och var kan inte Lovisa Andersson lova.

– Det ser ut som att kalluften ligger kvar första dagarna i december, sen det är ovisst vad som händer.

Ingen fara för tävlingen
Trots värmen och regnet som varit så finns det tävlingsspår för skidskyttet på söndag som är godkända av tävlingsledningen. De ska hålla för söndagens tävling. Vid minsta minusgrad så kommer snökanoner att tillverka ny snö som kan bäras ut i spåren om det behövs.

Och sen ska det som sagt bli kallare. Kanske till och med snö, och då är det dags för glädjetjut på skidstadion säger Roger Hedlund som ansvara för att få till spåren.

– Ja det ska verkligen bli skönt när vi är igenom det här. Det är en anspänning som inte liknar andra arbetsplatser att man ska granskas av media och åkare från hela världen och att alla väntar på premiären.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".