1 av 3
Skott från jaktvapen motsvarar ljudtrycket tätt intill ett startande jetplan! Foto: Scanpix
2 av 3
Hörselskydd rekommenderas vid både övningsskytte och själva jakten. Foto: Anders Wiklund/Scanpix
3 av 3
Hursa?...Foto. Adam Ihse/Scanpix
Jakt och skytte

Jägares hörselskador specialstuderas

ETT bösskott kan förstöra hörseln
2:21 min

20 000 svenska jägare har inbjudits att delta i en brett upplagd hörselundersökning. För många jägare drabbas av hörselproblem och nu vill forskare, samlade kring Karolinska Institutet, ta reda på vilka faktorer som påverkar.

Med lite otur kan ett enda bösskott skada din hörsel. Våra vanliga jaktvapen genererar mellan 150 och 160 decibel ljudtryck vid skyttens öra.

Det kan jämföras med ljudet du uppfattar om du står 30 meter från ett startande jetplan och det ligger långt över smärtgränsen för örat.

Använder alltid hörselskydd numera
I skogen, i en spännande jaktsituation är det inget jägaren tänker på.

– Man tänker inte på smällen alls när man skjuter mot ett djur. Hör den överhuvudtaget inte.

Det säger Anders Nordin, 58, som jagat älg i 33 års tid och det har med åren blivit många skott och många älgar fällda. Först på senare år har han börjat tänka på hörseln.

– De senaste fem åren har jag använt hörselskydd i alla lägen, även under pågående jakt. Dessförinnan tänkte jag inte alls på problemet, säger Anders. Men så hör jag också sämre nu och det är inte roligt att konstatera.

Yngre jägare mera medvetna
Anders jaktkamrat Staffan Johansson är 15 år yngre och han har jagat i en tid då problem med hörseln vi skytte varit väl kända.

– Frågan har funnits med hela tiden, säger han. Ändå använder jag inte hörselskydd under jakten. När vi skjuter på skjutbana är hörselskydden obligatoriska men i skogen blir det inte så.

– Man känner sig ung och stark och då är tanken på skador långt borta. Visst, när jag besöker vapenaffären så tittar jag på dom moderna skydd som kommit och som skär bort det skadliga ljudet när man skjuter. Men dels så kostar dom ett par tusenlappar, dels känns det inte nödvändigt än, fast det kanske är nu dom behövs för att förebygga, säger Staffan Johansson.

Självtest i hemmiljö ska ge besked
Nu får 20 000 svenska jägare besvara ett antal frågor om jakt- och skytte, men också om andra levnadsvanor, yrke, sjukdomar och läkemedelsanvändning. Detta för att forskarna ska få en uppfattning om vilka faktorer som kan påverka hörseln.

Dessutom ska jägarna i hemmiljö, med hjälp av sin hemmadator genomföra två hörseltest.

Forskarna, samlade kring karolinska Institutet vill ta reda på vilka faktorer som påverkar.

– Vi hoppas så småningom kunna komma med rekommendationer till jägarna om hur de ska bete sig för att undvika hörselskador när de utövar sitt stora intresse utan att för den skull förlora något när det gäller själva upplevelsen, säger Louise Honeth, specialistläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset.

– Vi kanske kan hitta faktorer som innebär att en del är extra känsliga och därför behöver vara extra försiktiga. Och så vill vi uppmärksamma jägarna på att det är viktigt att använda hörselskydd inte bara på skjutbanan utan också i skogen under jakt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".