1 av 2
-- Rökning inomhus vore väl mera angeläget att förbjuda, säger Ann-Sofie Eriksson, hyresgäst. Foto: Billy Abraha/SR
2 av 2
-- Trapphusen är vårt ansvar, motiver Göran Göransson, teknisk chef vid Östersundshem, julpyntsförbudet. Foto: Billy Abraha/SR
Bostadsmarknaden

Hyresvärd vill få bort julpynt

Hyresgäster ogillar uppmaningen att ta bort julpynt
1:25 min

Östersundshem uppmanar sina hyresgäster att inte ha julkransar på ytterdörren nu när det närmar sig jul.

--De är brandfarliga, säger Göran Göransson, teknisk chef på det kommunala bostadsbolaget.

Inom Östersundshems fastigheter har det varit ett problem att folk har eldat i trapphusen. Därför har bostadsbolaget börjat arbeta mer aktivt för att få folk att inte ha brandfarliga saker trapphusen. Det gäller exempelvis julkransar på ytterdörren.

Bostadsbolaget ansvarar för trapphusen
– Jag tycker att det är märkligt att de inte vill att vi ska ha julkransar på dörren. Det finns annat som är mer brandfarligt. Jag tänker exempelvis på folk som väljer att röka inomhus och att människor, precis som jag själv, har levande ljus hemma, säger Ann-Sofie Eriksson, som är en av Östersundshems hyresgäster.

Göran Göransson säger att det som sker i lägenheten inte är Östersundshems ansvar, utan hyresgästens ansvar. Men bostadsbolaget bär ansvaret för det som sker i trapphusen.

– Det är en viss skillnad. Om det är ett ljus i lägenhet så är det hyresgästen som har uppsikt över ljuset och bär ansvaret. När det gäller de allmänna utrymmena som korridorer och trapphus så är det vi som har ansvaret. Därför vill vi inte ha något som är brandfarligt där, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".