Arbetsmarknad

Statliga jobb är demokratisk rättighet

1:30 min

Det är dags att sätta stopp för utarmningen av de statliga jobben menar fackförbundet ST som organiserar statsanställda. Kravet kommer vid en utfrågning under måndagen av riksdagspolitiker och andra beslutsfattare, på plats hos landshövding Britt Bohlin.

ST vill rycka upp en i det närmaste död debatt om regionalpolitiken och sätta press på både riksdagspolitiker och regering.
Margareta Berggren, är STs Regionchef Region Nord.
- Vi vill ju ha hela myndighetens arbete inte bara delar av den som det kan se ut idag. Och att det finns en uppenbar risk att vi förlorar jobb helt inom vissa områden, det här har ju pågått länge, säger hon.

Bara mellan åren 2004 och 2011 försvann 800 statliga jobb i mellannorrland enligt SCB.
Och hotet finns alltjämt att fler jobb försvinner i takt med att allt fler tjänster hos kronofogden, försäkringskassan skatteverket t e x görs av medborgarna själva via webben, menar ST!
Därför kräver ST att det som behövs är att HELA myndigheter flyttas ut, inte bara delar av dem... oavsett om regeringen skulle tycka att det är funktionen av myndigheten som är det viktiga, inte var den är placerad...
- Alltså regeringen måste ju ha en helhetssyn, vill vi att Sverige ska vara ett modernt och härligt land att bo i måste vi kunna ha sysselsättning i hela landet, framförallt när det gäller den statliga arbetsmarknaden, så är det, säger hon.

Men frågan är hur stort inflytande det finns, de få mandat från mellannorrland som sitter i riksdagen har svårt nog att föra fram frågor som rör Norrlands inland.
Ansvaret vilar tungt på beslutsfattarna menar Margareta Berggren, oavsett om det är litet inflytande eller inte...
- Jag tycker det är en demokratisk fråga, det handlar om våra skattemedel som ser till att det skall finnas jobb, då ska det finnas jobb i hela landet och inte bara i delar av Sverige, det är alltså en demokratisk fråga tycker jag.
Håkan Lundqvist

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista