1 av 2
Kvinnojouren hälper utsatta kvinnor. (Arkivbild)
2 av 2
Logotyp Kvinnojouren Östersund (beskuren)
Våld mot kvinnor

Kvinnojouren i Östersund firar 30 år

"Egentligen vill vi inte fira"
7:03 min

Det pratas mer om mäns våld mot kvinnor nu än för 30 år sedan, men behovet av hjälp till utsatta kvinnor är fortfarande stort enligt en av de engagerade i jubilerande Kvinnojouren i Östersund.

För trettio år sedan, 1982, startade Kvinnojouren i Östersund och någon månad senare öppnades den första jourlägenheten dit kvinnor kunde ta sin tillflykt, många tillsammans med sina barn.

- Egentligen vill vi inte fira alls för vi skulle önska att vår förening inte behövdes, säger Helena Lassen-Wikén som är aktiv och anställd i Kvinnojouren.

4 000 joursamtal per år

Det är många utsatta kvinnor som vänder sig till föreningen i Östersund för hjälp. De senaste åren har det handlat om cirka 4 000 joursamtal via telefon varje år. Helena Lassen-Wikén berättar att kontakten med kvinnor har ökat under de 30 åren.

- Det är en ganska lång tid och tyvärr känns det som att vi kommer att behövas i vart fall ett antal år till, säger hon.

Kvinnojouren har inte resurser att ta hand om alla kvinnor som behöver bo skyddat under en tid, men någon form av hjälp finns alltid, ibland i samarbete med andra kvinnojourer.

- Det finns inte alltid plats, men stöd och råd kan vi alltid ge, säger Helena Lassen-Wikén.

Lagstiftningen har blivit bättre

Mäns våld mot kvinnor är ett område som det pratas mer om nu än för 30 år sedan när Kvinnojouren i Östersund startade och det har hänt mycket positivt när det gäller lagstiftningen säger Helena Lassen-Wikén.

- Det uppmärksammas på ett annat sätt nu, säger hon.

I morgon firas 30-årsjubileet på Gamla Teatern i Östersund med film, föredrag och diskussioner kring kvinnofridsfrågor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".