Missförhållanden vid Solbackas äldreboende har inte kommit till kommunens kännedom. Foto: Emelie Andersson
Äldreomsorg

Rapporter om fel på äldreboende "kom bort"

Ett 30-tal avvikelserapporter om olika fel inom vården vid Solbackas äldreboende i Föllinge, nådde aldrig socialnämnden i Krokoms kommun. Ett tiotal av rapporterna gällde att de boende inte fått sin medicin.

– Jag blir rent av förbaskad när jag ser att Förenande Care inte följer de rutiner vi har kommit överens om i upphandlingen med dom, säger Christer Toft (S), vice ordförande i socialnämnden till P4 Jämtland.

Att felrapporterna "tappats bort" ska enligt kommunens kvalitetsansvarige bero på att rutiner blivit fel i samband med ett chefsbyte på äldreboendet.

– Det spelar ingen roll om man byter chefer rutinerna ska fungera ändå, säger Christer Toft.

Socialnämnden har möte nästa vecka och då kommer kommunens kvalitetscontroller för socialnämnden, Kenneth Österberg, redovisa alla avvikelser som han nu fått av Förenade Care.

Redovisning varje månad

Politikern i socialnämnden får redovisning av alla avvikelser från alla boenden och hemtjänst varje månad och Christer Toft är också självkritisk och menar att politikerna också borde ha noterat att de bara fått in en avvikelserapport från Solbacka på åtta månader.

– Det är klart att vi också kunde ha varit mer uppmärksamma, säger Christer Toft.

Nu ska nämnden se över hur rutinerna kan förbättras så att det inte händer igen.

Både anställda och anhöriga kan göra en avvikelserapport, det är en anmälan om något som händer som avviker från det normala, det kan handla om allting från felmedicinering till omvårdnad.

Anmälan till Socialstyrelsen

Förenande Care har gjort en lex-Sarahanmälan om händelsen till Socialstyrelsen.

Kommunens kvalitetscontroller för socialnämnden, Kenneth Österberg, vill avvakta Socialstyrelsens utredning innan han går vidare med eventuella åtgärder eller krav.

– De har lika bra rutiner som kommunen för hur man ska hantera både avvikelserrapporter och anmälningar till Socialstyrelsen men de behöver uppenbarligen gå igen om dom igen, särskilt vid personalbyten, säger Kenneth Österberg.

Varför har du inte reagerat över att du bara fått in en avvikelse på åtta månader?

– Det är klart att jag har funderat och det är beklagligt att jag inte reagerat skarpare och frågat företaget direkt om det de inte har några avvikelser, säger Kenneth Österberg.

Från Januari till och med oktober har exempelvis kommunens egna boenden Blomstergården 23 anmälda avvikelserapport och Hällebo 5 anmälda.

Under samma period har alltså Solbacka 27 avvikelser men bara rapporterat in 1. De flesta anmälningarna, 11 stycken, handlar om att de boende inte fått sin medicin.

– Det är klart att det är allvarligt när mediciner uteblir eller att det blir fel mediciner, säger Kenneth Österberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista