Den nya rondellen i Östersund har snurrat till det för trafikanterna. Strax innan du kommer in till rondellen smalnar vägen av och går från två filer till en. Foto: Marcus Frånberg
Trafik

Snurrigt för många i Östersunds nyaste rondell

Om rondellen - användare och ansvariga
1:58 min

Östersunds senaste rondell, vid korsningen Arkivvägen-Rådhusgatan har varit öppen i drygt en månad. Men redan hörs kritiska röster om hur den är konstruerad.

Rondellen vid Arkivvägen-Rådhusgatan är den tjugonde i ordningen i Östersund. Men rondellens konstruktion har väckt reaktioner bland både vanliga bilister och yrkesförare. Rådhusgatan har två filer i varje riktning. Men vid infarten till den nya rondellen så smalnar körbanan av till en fil med en hög trottoarkant. P4 Jämtland träffade en taxichaufför vid Tempomuren i centrala Östersund:

– Skyltarna som visar att det går ihop till en fil sitter precis där det går ihop och de som kört i korsningen som varit där i 40 år, blir förvirrade, säger taxichauffören till P4 Jämtland.

Enligt kommunens trafikingenjör Jan Asplund så är rondellens konstruktion tvärtom till för att öka trafiksäkerheten.

Avsmalningen vid rondellen är bara ett första steg på att bygga om åtminstone delar av Rådhusgatan berättar Jan Asplund:

– På den delen som nu är ombyggd ska det bli cykelbana av det som varit ena körfältet och på Rådhusgatan in mot stan finns tankar om att göra den enfilig hela vägen, men det har hittills inte funnits pengar till det, säger Jan Asplund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".