Hornhinna som förvaras i näringslösning. Arkivfoto:Drago Prvulovic/ Scanpix
Östersunds sjukhus

Ny bank ska lösa bristen på hornhinnor

Erling Streman: "Nu kan vi få organ och operationer mycket snabbare"
5:15 min

Det är stor brist på donerade hornhinnor i länet. För att råda bot på det bygger landstinget nu upp en gemensam hornhinnebank med andra landsting i norra Sverige. Banken ska göra länet självförsörjande på hornhinneimplantat.

– Vi har ett behov på mellan 10-15 hornhinnor per år i Jämtlands län. I hela norra regionen är det ett 60-tal som behövs, säger Erling Streman som är överläkare på ögonkliniken vid Östersunds sjukhus och en av de som jobbar med den nya hornhinnebanken.

Vad blir det för fördelar med en egen bank?

– Dels så får vi en direktkontakt med en hornhinnebank i regionen, det vill säga i Umeå,  och har ett helt annat samarbete och kan få organ och operationer mycket snabbare. Förut så var vi tvungna att importera hornhinnor från andra delar av Sverige eller från utlandet, och det har varit långa köer, säger Erling Streman.

Förändrar livet
Hornhinnorna kommer från donatorer, det vill säga ett lik, och sys fast på ögat på personen som behöver byta. En person som har dålig syn, eller ingen syn alls, kan få tillbaka synen med en ny hornhinna.

Karin Andersson är en av alla som fått nya hornhinna i ögonen.

– Innan operationen såg jag väldigt dåligt och var tvungen att använda förstoringsglas, och det hade inte hållit länge till innan det blivit alldeles svart. Nu ser jag väldigt bra, kan köra bil och kan följa med på datorn och läsa böcker. Det har varit en otrolig fördel att få nya hornhinnor, berättar Karin.

Stor brist
Erling Streman berättar att det är brist på hornhinnor i hela världen. Han säger att det är dåligt med transplantat och det är svårt att se till att folk donerar, man ska fråga och folk ska anmäla sig till donationsregistret. 

– Vill man ha organ ska man också vara beredd att ge organ tycker jag, säger Erling Streman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".