Foto: Sveriges Radio
Lyssnartips

Länstrafikens reseavtal kan vara lagbrott

Joel Swedlund: "Helt vansinnigt"
1:26 min

Länstrafikens nya busskort- "Smartkortet" - som innebär att du binder dig till ett avtal i 12 månader, får nu kritik och Länstrafiken har anmälts till Konsumentverket. Förutom en avtalstid på hela tolv månader, förlängs avtalet också med automatik i ytterligare ett år om man inte själv säger upp det. Något som kan vara lagbrott, menar långpendlaren Joel Swedlund från Östersund som anmält Länstrafiken.

– Det är en sak om man har en fast kostnad att täcka, till exempel ett mobilabonnemang där man ska betala för en telefon över lång tid, men när det är en löpande kostnad som ett sånt här kort är så känns det helt vansinnigt att binda upp sig för så lång tid, speciellt i och med att det kostar 1000 kronor per månad. Det blir 12 000 kronor per år som man binder sig för trots att man kanske inte vet hur länge man behöver det, säger Joel Swedlund.

Måste vara bundet
Länstrafiken ekonomiansvariga, Tove Månsson, förklarar den långa avtalstiden med att det är så lågt pris att bolaget behöver det långa avtalet för att veta vilka inkomster de har över året. Men år två kan man få säga upp det före avtalstidens slut, säger hon.

Kan vara olagligt
En annan del med busskortet, som gör att Joel Swedlund nu har anmält Länstrafiken till Konsumentverket, är att avtalet förlängs med automatik om man inte själv säger upp det en månad innan det går ut. En färsk dom från Högsta domstolen slår nämligen fast att det är fel. Något som Länstrafiken inte visste om och Tove Månsson säger att man ska kontrollera detta så att man inte gör något man inte får göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".