Mattias Karlsson (SD) Foto: Fredrik Persson

Sverigedemokrater fördömer Länstidningens publicering

1:35 min

Sverigedemokraterna i länet är fåordiga i kommentarerna till den omdiskuterade teckningen på ledarplats i Länstidningen i lördags.

– Osmakligt, säger Ronny Karlsson (SD), distriktsordförande.

Teckningen i lördagens Länstidningen, där Jimmy Åkesson uppträder i form av en kackerlacka, har väckt stor uppmärksamhet. En av de som reagerat är Sverigedemokraten Marie Stensby. Hon har i kommentarsfälten på Länstidningens hemsida skarpt kritiserat publiceringen. Men hon vägrar att ställa upp på en intervju när P4 Jämtland söker henne. I stället hänvisar hon till Sverigedemokraternas huvudkontor i Stockholm. Även distriktsordförande Ronny Karlsson är fåordig.

– Osmakligt, säger han innan han hänvisar vidare till huvudkontoret.

Mattias Karlsson är riksdagsman och även kulturpolitisk talesman för Sverigedemokraterna.

– Jag tycker verkligen inte om den här teckningen. Jag ser en parallell mellan den här typen av propagandistiska bilder och skrivelser och även det våld som riktas mot Sverigedemokrater, säger han.

 Vad ska man få skriva och teckna i svensk press och i andra medier?

– Vi har ju lagar kring förolämpning och  ärekränkning och uppvigling och liknande saker. Det får lagen reglera. Jag förespråkar inga hårdare tag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista