Mycket av den julbelysning som säljs stoppas för att den kan vara farlig. Foto: Erlend Aas/Scanpix.
Julen

Hälften av juleljusen i handeln stoppas av säkerhetsskäl

5:26 min

Nästan hälften av alla nya ljusprodukter i julhandeln får försäljningsförbud. Det gäller adventsstjärnor, ljusstakar, julgransbelysning och andra lysande saker.

Elsäkerhetsverket testar alla produkter som kommer ut på marknaden i Sverige och det är alltså väldigt många som inte håller måttet. I år har 400 olika belysningsprodukter testats inför julhandeln.

- Det är nedslående. Varje år hittar vi produkter som inte håller måttet runt jul, säger Martin Gustafsson som är inspektör på Elsäkerhetsverket

Det är vanligare med brister hos de ljus-produkter som säljs just kring jul enligt honom och så många som 70 000 produkter har fått dras tillbaka ur handeln efter årets tester.

Det viktigaste att kolla som konsument är att de belysningsprodukter man köper är riktigt märkta, framförallt är CE-märkningen viktig, som visar att en vara uppfyller grundläggande säkerhetskrav.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista