Adventsljusstake. Foto: SVT Bild.
Jul

Minska risken för brand i jul och advent

"Brandvarnaren är bra och billig livförsäkring"
6:28 min

I och med advent går vi in i högsäsongen för bränder. Det är de närmaste månaderna som det är störst risk att det börja brinna i våra hem, men risken kan förebyggas.

Varje dag brinner 17 hem i vårt land och de kommande månaderna finns det förstås extra många risker i och med alla levande ljus, öppna eldstäder och elbelysningar under advent och jul.

- December månad brukar vara den månad som toppar när det gäller antalet bränder och även månaderna som följer, januari-februari, säger Mikael Söderström som är brandman i Östersund.

I morgon, 1 december, är det brandvarnarens dag i hela Sverige och räddningstjänsten vill särskilt påminna om vikten av att ha brandvarnare hemma och kolla brandvarnarens batteri.

- Testa brandvarnaren en gång varje månad, tipsar Mikael Söderström.

Sammantaget är det över 6 000 bränder varje år i svenska hem. 120 personer mister livet och omkring 200 skadas i dessa bränder.

Klicka på knappen så hör du brandmannen Mikael Söderström i Östersund berätta hur du kan minska risken för brand i ditt hem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".