Flyktingboendet i Grytan där många av de flyktingar som kommer till Östersund bor. Foto: Janne Mårdberg
Flyktingmottagande

Fördubblat behov av flyktingplatser

Det saknas flera tusen platser för de flyktingar som beräknas få uppehållstillstånd i Sverige nästa år. Det framgår av en sammanställning som SVT har gjort. I länet skulle kommunerna behöva fördubbla sitt flyktingmottagande.

Länets kommuner behöver fördubbla mottagandet av flyktingar för att möta behoven. Idag har länets kommuner överenskommelser med Länsstyrelsen för omkring 350 platser medan behovet här är 850.

– Det är ett stort krav på kommunerna och inte helt lätt att klarar av men jag tycker att kommunerna verkligen gör sitt yttersta för att få fram fler platser, säger Mia Krylén integrationssamordnare vid Länsstyrelsen i Jämtland.

Svårt med bostäder och kommunikationer

Problemet för kommunerna är bland annat att finna sysselsättning och lämpliga bostäder med acceptabla kommunikationer åt flyktingarna så att de exempelvis kan ta sig till möten med myndigheter och svenskundervisning som krävs.
Före årsskiftet hoppas Mia Krylén att alla kommuner har kommit till beslut om hur många platser de kan erbjuda.

Östersund, som tar emot flest flyktingar i länet, har redan fattat beslut om att tredubbla sitt mottagande från dagens omkring 100 till 320 flyktingar.

Idag finns bara hälften av de drygt 10 000 kommunplatser som behövs i hela landet, enligt SVTs sammanställning.

Det är skillnad på asylsökande och flyktingar, förenklat kan man säga att asylsökande är den som väntar på uppehållstillstånd och flykting är den som fått eller kommer att få uppehållstillstånd.

Jessica Brander

jessica.brander@sr.se
#link=120040#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista