Arbetsmarknad

150 tjänster bort inom Mittmediakoncernen

1:00 min

150 tjänster försvinner inom Mittmediakoncernen, som ger ut 17 lokala dagstidningar, däribland ÖP och LT, det är oklart hur många anställda som berörs på ÖP och LT.

Idag informerades personalen om neddragningarna som ska göras inom Mittmedia.

– Många journalister kommer att få sluta sina arbeten och jag känner en oro och en stor osäkerhet inför framtiden, säger Jens Stenman, reporter och facklig representant på Länstidningen.

Jens Stenman tycker inte att beskedet kommer oväntat, men han är förvånad över hur många som får gå.

– Att det skulle bli en sådan här drastisk åtgärd, att en femtedel av alla journalister ska sluta sina arbeten inom de närmaste åren, det hade jag inte räknat med. Jag trodde kanske att det skulle bli en successiv nedtrappning, säger han.

150 tjänster ska bort

Det är 150 tjänster som ska bort, varav 100 på redaktionerna, under tre år. Orsaken är enligt koncernledningen minskade annonsintäkter och färre prenumeranter och det förvånar som sagt inte personalen.

– Det här var ganska väntat, vi har ju helt klart märkt att det blivit färre annonser men det var oväntat att det var så många tjänster som ska bort, säger Lasse Ljungmark, nyhetschef vid Länstidningen.

Ny satsning på webben

Men samtidigt som Mittmediakoncernen vill minska antalet anställda så sker en satsning på webben och en ny digital organisation.

Målet i framtiden är att intäkterna från webben och den tryckta tidningen ska vara lika stora. Och som vi berättat tidigare kommer tidningarna framöver börja ta betalt för tidningarna på webben. Men det verkar inte ge en öppning till att flytta folk mot den produktionen.

– Tanken är nog att vi ska producera både gratistidningar, webb och papperstidningar som vi gör idag, fast med färre personer. Exakt hur det ska gå till har vi inte fått någon detaljerad information om, säger Jens Stenman.

Personal uppmanas sluta i förtid

Enligt tidningen Medievärlden har personalen fått tagit del av ett mejl där det står att koncernen väntar stora pensionsavgångar de kommande åren och passar därför på att genomföra sparpaktet nu.

Medievärlden skriver också att även gratistidningar kommer att vara allt viktigare. Målet är att intäkterna från de digitala kanalerna och gratistidningarna ska fyrdubblas till 250 miljoner kronor senast 2015.

Erbjuds extra månadslöner

Enligt Medievärlden så får alla som jobbat mer än 13 år på Mittmedia tio extra månadslöner om de väljer att gå i förtid.

Ledningen vill bli av med var femte journalist. I dagsläget har Mittmedia över 1 000 anställda totalt. Omkring 500 av dessa är redaktionell personal. På tre år vill nu ledningen alltså göra sig av med omkring 150 tjänster, varav 100 på redaktionerna.

Marcus Frånberg

marcus.franberg@sr.se
#link=225068#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista