Foto: Bernt Ekdahl/Scanpix
Lyssnartips

Härjedalens kommun drar in på maten till äldre

Ingrid Eriksson om besvikelse bland bekanta över matindragningen
1:29 min

Härjedalens kommun drar in på tillbehören vid matleveranser till personer med hemtjänst i Sveg. Sådant som bland mjölk, bröd, smör och efterrätt försvinner. Men priset är fortfarande detsamma.

– De blev snopna från början, det hörde jag ju, säger Ingrid Eriksson, om reaktionerna från bekanta som drabbats av förändringen.

Beslutet började gälla den 1 februari i år, och det som nu ingår i matleveransen är varmrätt samt grönsaker till lunchen.

Svårt att få sig till att be andra om hjälp
Övriga tillbehör får brukarna köpa på egen hand, då det inte finns någon möjlighet att betala mer för att få det. Men Ingrid Eriksson menar att personerna hon känner, inte kommer vilja belasta någon annan för de köpen:

– De måste i så fall be någon att handla åt dem och det har de svårt med, att belasta andra människor.

Tanken från början var att höja priset på maten, då kommunen behövde spara pengar. Men efter en översyn, en jämförelse med andra kommuner, såg de att tillbehör inte var speciellt vanligt inom hemtjänsten och ansåg att man i stället kunde spara in på det.

Tillbehören blir ofta kvar
En annan del till beslutet var också att de äldre många gånger inte åt upp tillbehören, och mycket mat behövde därför slängas.

– Det blir ett visst svinn av mjölk och bröd. Det har jag faktiskt själv erfarenhet av sedan min mamma fick mat, det blev ofta kvar, säger Anna-Lena Andersson, ordförande i socialnämnden i Härjedalens kommun, till P4 Jämtland.

Förslag finns om att höja matpriset
Att tillägga är att kommunen nu också lagt fram ett förslag om att höja priset på maten vid servicehusen för äldre - men något sånt beslut har ännu inte fattats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".