Lyssnartips

Dödssjuke Göran Lövgren tvingas ut i arbetslivet av Försäkringskassan

1:50 min

Göran Lövgren i Hammarstrand nekas sjukersättning trots sin dödliga sjukdom KOL. I två år har han kämpat, men Försäkringaskassan ger han kalla handen. Och han är nu rädd för vad han kommer att göra om ingenting händer.

– Då gör jag något drastiskt, det är bara så. Då tar jag livet av mig för jag klarar inte av att hålla på såhär, säger han.
Är det så allvarligt att du känner så?
-- Ja, för att jag inte kan andas när jag försöker att göra någonting. Jag klarar inte av situationen, säger han.

Kan inte arbeta
När Göran Lövgren för två år sedan fick beskedet om sin sjukdom tog han direkt kontakt med Försäkringskassan, men kände sig motarbetad: du skriver fel, skicka in nya papper, nu blev det fel igen. Han har tidigare varit sjukskriven i omgångar och går nu på aktivitetsstöd. Men någon sjukersättning får han inte och tvingas därför ut i arbetslivet.
-- Jag har inte jobbat, jag har bara suttit och tittat. Jag kan ju inte jobba för andningen, jag klarar inte av det. Inom 50-70 meter så är jag helt slut, då kan jag inte andas längre. Speciellt då det är kallt, då är det stop, säger han.

Mer detaljerade uppgifter
Han skickade för två veckor sedan in ett läkarintyg på två sidor som tydligt beskriver att han har en mycket svår KOL, stora andningsproblem, tar flera mediciner och är på ständiga kontroller hos sin läkare, som ser han tillstånd som mycket allvarligt - men det räcker inte. Försäkringskassan vill ha ett mer detaljerat läkarutlåtande på fyra sidor.

Men hur sjuk ska en person egentligen behöva vara för att få sjukersättning?
Alla rehabilitetsmöjligheter ska vara uttömda. Sedan ska man då inte kunna ta ett arbete på hela arbetsmarknaden om man ska kunna få sjukersättning. Och då är det hela arbetsmarknaden inklusive lättare arbete och subventionerade arbeten, säger Cecilia Udin, nationell försäkringssamordnare på Försäkringskassans huvudkontor.

Vad är sjukdomen KOL?

En sjukdom som drabbar lungorna och skadar luftrören som blir trängre än normal och det gör att personer får svårare att andas, känner sig trötta och orkar inte lika mycket aktivitet. Vanligtvis uppkommer sjukdomen av tobaksrökning och utvecklas långsamt med åren. KOL påverkar alla delar av lungorna.

Behandling
Personen måste sluta röka, röktop, för att sjukdomen inte ska utvecklas. Skadorna som redan skett går inte att återställa. Om det är en svår grad av KOL kan vissa personer behöva syrgas. Medicinen som personer med KOL får kan inte stoppa sjukdomen. Utan används för att lindra de dagliga symtomen, eller för att minska antalet perioder då sjukdomen är värre för den drabbade.

Källa: 1177.se

Ronja Mårtensson

ronja.martensson@sverigesradio.se
#link=349131#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista