Alpint

Flera föräldrar till barn i alpint hoppas att barnen slutar i förtid för att det är för dyrt

1:45 min

Det finns föräldrar inom Östersund Frösö Slalomklubb som spenderat mellan 50 till 100 tusen kronor per säsong och barn för skidor, resor och egna träningsläger i syfte att ungarna tidigt skall prestera bra resultat. Ingela Hiltula som är ordförande på Östersund-Frösö Slalomklubb, hon känner till problemet.

Inte samma villkor för alla
Riksidrottsförbundets riktlinje är att alla ska kunna delta på samma villkor och dom villkoren delar Östersund-Frösö slalomklubb. Trots villkoren finns det föräldrar som P4 Jämtland varit i kontakt med som spenderar mellan 50.000 - 100.000 tusen kronor per säsong på träningsläger och resor till andra länder så barnen ska kunna träna mer.
Östersund-Frösö slalomklubb skriver i sina värdegrunder
- Tänk på att ditt barn idrottar på sina villkor, inte dina.
Ingela Hiltula som är ordförande i Östersund-Frösö slalomklubb förklarar att det menas att barnen ska tycka det är roligt att åka skidor och dom ska vilja vara där för att lära sig. Klubben är medveten om att det kostar mycket pengar när man tävlar i alpint men försöker i så lång utsträckning som möjligt göra så att barnen kan vara med så högt upp i åldrarna som möjligt.

Alla ska kunna vara med
Klubben vill att alla som har ett par skidor ska kunna vara med i Östersund-Frösö slalomklubb. Klubben kan erbjuda den ungdomen som inte har en förälder med tung plånbok att prova på freestyleåkning som inte kostar lika mycket och det ger ungdomen möjlighet att hålla på längre inom den alpina världen.


Oro i styrelsen om hetsen att spendera pengar
-Såklart att vi blir orolig i styrelsen och vi har många diskussioner om detta, säger Ingela Hiltula.
Det viktigaste som föreningen kan göra är att erbjuda en bra och fungerande verksamhet för alla som vill vara med men vi kan samtidigt aldrig hindra föräldrar från öppna sina plånböcker. Klubben för dialoger hela tiden med tränarna och ledare om att man inte ska lägga några värderingar i vilken utrustning alpinisten har, det tycker Hiltula är föreningens viktigaste uppdrag.

Många föräldrar hoppas att barnen ska sluta
Flera föräldrar som P4 Jämtland pratar med säger att dom inte hoppas att deras barn ska fortsätta inom den alpina världen då det blir dyrare desto äldre man blir. När Ingela Hiltula får veta föräldrarnas tankar så säger hon att det känns jobbigt men är dom är väl medvetna om det.
Med den vetskapen så är det desto viktigare att föreningen kan erbjuda en bra verksamhet uppåt åldrarna 14-16 år.
Föreningen gör allt dom kan för att stötta sina medlemar men att få tag på sponsorer är inte det lättaste vilket gör arbetet svårt och det är tufft ekonomiskt för klubben.

Många slutar eller börjar med freestyle
Att många slutar just före man ska börja på gymnasiet tror Hiltula beror på att man vid tidig ålder redan varit på många ställen i världen och vunnit många tävlingar tröttar helt enkelt och inte tycker det är särskilt roligt längre med utförsåkning. Hiltula tror att man skulle kunna få mer ungdomar att stanna inom den alpina världen om man inte redan vid tidig ålder får göra allt och då skulle man ha saker att se fram emot högre upp i åldrarna.