Ny bok

Socionomen och förre ÖFK-spelaren Lasse Mattila släpper bok om att hjälpa utsatta barn

9:48 min

I dag släpps en handbok för vuxna om hur man hjälper barn så att de inte blir utanför. Den är skriven av en välkänd östersundsprofil: ÖFK:s tidigare stjärna Lasse Mattila, som också är socionom och jobbar inom socialtjänsten.

Socionomen och tidigare fotbollsspelaren Lasse Mattila har jobbat i mer än 20 år med utsatta barn och ungdomar. Nu har han samlat sina erfarenheter i en bok som ska hjälpa oss vuxna att förhindra att barn hamnar utanför. Boken riktar sig både till föräldrar och till dem som jobbar med barn, men även till politiker.
– De här frågorna har alltid intresserat mig, och jag har fått erfarenheter både från mitt eget liv och mina yrkesverksamma år, säger Lasse Mattila, som nu debuterar även som författare.
Nu ser han gärna att boken används som uppslagsverk och i lärar- och socionomutbildningar.

 Mellan 10 och 15 procent av alla barn hamnar i utanförskap

Boken heter "Att förebygga ett livslångt utanförskap" och med utanförskap menar Lasse Mattila saker som missbruk, kriminalitet, psykisk sjukdom och långtidsarbetslöshet.
– Någonstans mellan 10 och 15 procent av alla barn hamnar i ett sådant här livslångt utanförskap, och jag anser att vi har en skyldighet och en möjlighet att göra något åt det, säger Lasse Mattila, som menar att det både finns mänskliga och samhällsekonomiska orsaker till att man bör göra något åt det.

Fotbollen räddade Lasse

Lasse Mattila har ofta beskrivits som ett maskrosbarn, med en tuff uppväxt med en alkoholmissbrukande mamma som dog när han var 15 år gammal.
– Detta har säkert präglat mig på olika sätt och jag har säkert haft nytta av det i mitt arbetsliv.
Men Lasse Mattila upplever inte att han var utanför.
– Jag tror att det fanns en stor skyddsfaktor i mitt liv och det var min barndomsdröm att bli professionell fotbollsspelare. Hade inte fotbollen funnits så är det inte säkert att jag hade stått här idag, säger han.
Lasse Mattila har en lång fotbollskarriär bakom sig. Han var stjärna i ÖFK i fyra år, men har även spelat i finska landslaget och  i Brasilien.
– Föreningslivet kan inte ses som lösningen på allt, men jag anser att det har en viktig roll i samhället, och hade naturligtvis hade det det för mig.
Han menar att det barn och unga behöver för att utvecklas är uppmuntrande och stödjande vuxna.
– Det viktigaste man kan göra som vuxen är att investera tid i att bygga en relation med barn och unga, säger Lasse Mattila.