Hyreshöjning

Höjd hyra ska täcka hyresgästernas ersättning för parasitutbrottet

1:44 min

Östersundshem vill höja hyran med 0,3 procent mer för att täcka upp kostnaderna som uppkommit efter Tingsrättens dom som gav hyresgästerna rätt till en hyressänkning för parasitutbrottet.

I november förra året beslutade Östersunds Tingsrätt att Östersundshems hyresgäster hade rätt till en hyressänkning på fem procent under utbrottet av Cryptosporidium. En hyressänkning som bostadsbolaget vill täcka upp genom att höjda hyra med 0,3 procent extra.

– Det som är anmärkningsvärt i våra ögon och ur hyresgästernas perspektiv är att man godkänner domen och tycker att det är en men i nyttjanderätten. Men därefter ska hyresgäster ändå betala för det här fast man kanske inte ens söker ersättning. Alternativt finns det hyresgäster som inte bodde i Östersundshem när parasitutbrottet slog ut. Det är konstigt att man ska höja kostnaden för resten av livet med tanke att det är engångskostnad, säger Hasse Dahl, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Många hyresgäster har hört av sig till Hyresgästföreningen med anledning av de extra hyreshöjningen. Erik Arnqvist är en av de boende har begärt ersättning och han reagerar starkt på att det kan bli så att han själv får betala tillbaka sin ersättning genom en hyreshöjning.

 – Det är totalt mot alla regler som finns. Dom har fått sina hyreshöjningar förrut. De här är en sak som de får göra upp med kommunen själva för de är kommunen som orsakat det.

Peter Witthoff är nybliven hyresgäst hos Östersundshem. Han bodde inte där under parasitutbrottet och kan därför inte begära ersättning men blir det en extra höjning drabbar det honom också.

--Det känns inte speciellt kul. Jag hoppas inte det blir speciellt mycket men det låter inte roligt alls.

Årets hyreshöjning skulle egentligen redan var klar men nu ligger ärendet istället hos hyresmarknadskommitéen och ett beslut väntas komma nästa vecka.

– Vi har varken kommit överens om parasitfrågan eller hyresnivåerna. De kommer hjälpa oss sätta hyror eftersom vi inte kunde komma överens.