Lyssnartips

Villaägarna i Gäddede får inte använda Telias fibernät

1:48 min

Alla kan inte ta del av de fibernätverket som för några år sedan las i Gäddede. Idag är det bara knutet till hyresfastigheter och trots att flera privata bostäder bara har några meter till nätverket, får de ändå inte ta del av det. Telia säger nej och kräver att minst 25 villaägare visar ett intresse.

Bengt-Olof Lydén bor i Gäddede och han tycker att bolaget borde kunna erbjuda fiber till varje enskild person.

- Har det varit lite "jäklar anacka" i dem så hade de bara sagt "Det fixar vi". Det verkar inte som att de är intresserade. Jag har från min husknut och fram till en kabelbrunn, som det heter, bara åtta meter, och från tomtgränsen är det inte mer än tre meter, berättar Bengt-Olof Lydén.

Men med det fiber som idag finns kan inte privata personer ansluta sig. Det är idag en kollektiv lösning som styr och som bara fungerar för hyresfastigheter. Och för att Telia ska gräva en ny anslutningspunkt för privata kunder krävs fler intresserade - minst 25 stycken villor, för att det ska vara ekonomiskt möjligt för företaget.

Mattias Strömqvist är projektledare inom bredband vid Strömsunds kommun.

- Ju fler som är intresserad av fiber i ett samhälle, desto lättare är det att få till, för då är operatören mer intresserad av att göra jobbet.

Men Bengt- Olof Lydén menar att intresset funnits länge. För fyra år sedan hade kommunen ett möte i Gäddede om fiber, men den dåliga annonseringen gjorde att bara tre privatpersoner dök upp. Men Telia hade vid den tidpunkten egentligen inget erbjudande till villaägare - utan mötet riktade sig i första hand till hyresfastigheter.

Även Strömsunds kommun ansåg att det inte fanns ett nog stort intresse. Men kommunen kommer nu innan sommaren att ha ett nytt möte i Gäddede. Mattias Strömqvist igen:

- Nu ser det ju ljusare och ljusare ut i hela kommunen när det gäller fiber. Vi försöker både med hjälp av Telia, men även andra aktörer att se vad som är det bästa alternativet för de olika byarna, säger Mattias Strömqvist på Strömsunds kommun.