Utbildning

Oro på Mittuniversitetet i Östersund efter nedläggningsbeslut i Härnösand

1:20 min

För drygt sex år sedan hade Mittuniversitet fyra campus men efter beslutet att lägga ner i Härnösand blir det nu bara två kvar. Det har väckt diskussioner om det blir Sundsvall eller Östersund som försvinner nästa gång.

Ummis Jonsson är lärare vid campus i Östersund och hon ser med viss oror på framtiden.

– I dagsläget får vi utgå från att vi får sitta lugnt i båten iallafall efter rektorns tankar om hur han tänker i framtiden. Men vad som händer på riksplanet och i regeringsbeslut kan vi inte sia om i dag, säger hon.

Finns det någon oro i Östersund?

– I dagsläget finns det ingen oro men vi vet inte hur det ser ut imorgon, säger hon.

2007 övertog Umeå Universitet Mittuniversitets campus i Örnsköldsvik och nu överger Mittuniversitet Härnösand. Antalet campus har gått från fyra till två. Kvar är Sundsvall och Östersund. Beslutet att lägga ner i Härnösand har väckt starka reaktioner och det har spekulerats i vilken ort som står på tur. Förre detta statsminstern Göran Persson är en av dem som uttalat sig och sagt att nästa gång är det Östersund eller Sundsvall som ryker.

Men att Östersunds campus skulle försvinna inom en snar framtid, det är inget som personalen oroar sig för. Men trots det blir de berörda av nedläggningen i Härnösand berättar Madelene Odén Göransson som är bibliotekschef på Mittuniversitet i Östersund.

– Det är klart att personalen här blir berörd. Vi är inte oroliga för Östersunds del utan det handlar hur man tar det i Härnösand bland personalen. Nu är beslutet fattat och då måste vi alla se framåt och hur vi löser det på bästa sätt, säger hon.