Asyl

Hundratals asylsökande flyktingar i Jämtlands län hoppas på uppehållstillstånd för att kunna rädda anhöriga i Syrien

1:16 min

Hundratals asylsökande flyktingar från Syrien befinner sig just nu i länet i väntan på ett uppehållstillstånd. Många har det svårt eftersom de har familjemedlemmar kvar i det krigshärjade Syrien. Bara ett permanent uppehållstillstånd kan göra att de också får komma hit.

Ungefär hälften av alla asylsökande personer från Syrien kommer att få ett permanent uppehållstillstånd. Övriga får tidsbegränsade uppehållstillstånd och då kan de anhöriga inte komma hit.

Esmie Sadir är en alla de som väntar på besked. Hennes man och två döttrar är någonstans i Syrien, sonen är med henne i lägret i Grytan utanför Östersund.

Hon tänker på familjen hela tiden. Maken är palestinier och har inget användbart pass. Han finns någonstans i Syrien med de två döttrarna som är 12 och 20 år. Ibland får dom kontakt via internet, ofta inte. Hon vet inte från dag till dag om dom lever eller är döda.

Familjen flydde undan strider under lång tid. Maken och döttrarna lever sannolikt på det viset även nu.

Esmie Sadir behöver ett permanent uppehållstillstånd. Då kan familjen komma hit och hon får vila från sin ångest och oro. Ett tidsbegränsat uppehållstillstånd känns som en fälla. Hon är skyddad, inte barnen eller mannen.

Att leva utan familjen i flera år är svårt, att hela tiden frukta deras undergång är en plåga och i Grytan och många andra platser hoppas hundratals syrier nu på permanenta uppehållstillstånd.