P4 Kollar

Puckelpistentusiasten Tomas Carlqvist i Åre gör skillnad för landslagsåkarna

1:45 min

Vi på P4 Jämtland sätter den här veckan extra fokus på personer som gjort skillnad. Många menar att puckelpistentusiasten Tomas Carlqvist i Åre har gjort det. Han har gått från att som fritidsledare ha skottat småhopp i pulkabacken till att idag vara förbundskapten för puckelpistlandslaget.

Fyra av de nio åkarna i det svenska puckelpistlandslaget hängt med ledaren Tomas Carlqvist sedan mellanstadietiden. Forskning visar att stort engagemang hos barn- och ungdomstränare lägger grunden till framtida framgångar för idrottande ungdomar. 19-åriga landslagsåkaren Ludvig Fjällström är övertygad om att just Tomas engagemang har varit avgörande för att han och landslaget tagit sig dit dom är idag.

– Han har varit helt avgörande från början, dels att han pushat mig sedan jag var liten och sett till att jag alltid legat på gränsen. När han sen har utvecklats som tränare och kommit upp i både europa- och världscupnivå så har han tagit med mig och alltid sett till att jag fått bra förutsättningar och så mycket träning som jag behöver. Han har också alltid funnits vid sidan och stöttat så fort det gått motigt, utom honom hade vi inte kommit någonstans, säger Ludvig Fjällström


Viktigt med engagerade ledare

Forskaren Rolf Carlsson vid Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH bekräftar det Ludvig säger. Han har studerat flera olika landslag inom olika idrotter och tydligt sett att barn-och ungdomstränarnas engagemang och relation till det idrottande barnet har en avgörande betydelse för idrottsliga framgångar senare.

– Dom som verkligen lyckades hade i betydligt större utsträckning positiva och goda erfarenheter från sina ledare och tränare under tidiga ungdomsår. Dom som inte lyckades hade sällan de här erfarenheterna och det visar ju väldigt mycket på betydelsen av hur ledarna bär sig åt och tar hand om sina småttingar. Ledarna har en oerhörd stor betydelse utifrån deras sätt att engagera sig snarare än deras grenspecifika kunskap under de tidiga åren, den saken är helt klar, säger forskaren Rolf Carlsson.


Siktar på VM och OS

Och det kan ju tyckas att Tomas Carlqvist och hans ungdomar är ett skolboksexempel på det. Han och flera av dagens landslagsåkare har följts åt från fritidstiden på skolan till idag med siktet inställt på VM i början av mars och OS nästa år.

– Det är ju fantastiskt och kul att få ha varit med på den här resan. Från att börja som fritidsledare på skolan och skotta hopp i backen utanför skolan till träningarna i Åre slalomklubb och nu upp till landslaget och få vara med på VM, säger Tomas Carlqvist.


Vad är det som får dig så engagerad?

– Det är väl passionen för sporten, det är världens häftigaste sport, det är otroligt härliga människor som håller på och att se hur de här killarna och tjejerna utvecklas och jag utvecklas med dom också, det är härligt!