Skidskytte

Skidskytten Fredrik Lindström var dagens gäst i P4 Förmiddag

13 min

En skidskytt på landslagsnivå måste vara extra mån om sin hälsa, och Fredrik Lindström är inget undantag. Men även om hans fru är nyutbildad förskollärare, så är inte Fredrik rädd för att hon ska ta med sig baciller hem:

-Nej, jag har sagt åt henne att lämna dem kvar på dagis, berättar Fredrik med ett skratt.

Fredrik Lindströms facit från årets VM i skidskytte blev en bronsmedalj, och hans karriär gör att han är en viktig person för många, som följer hans framgångar i tv-soffan. Men Fredrik känner inte att han är en viktig person:

-Nej, det gör jag faktiskt inte. Det är mest för min egen skull jag håller på med idrott. Men sen så har ju skidskytte blivit en fantastiskt intressant sport och det är många som lever sig in i tävlingarna. Det märker jag nu när jag kommer hem efter VM. Det är många som hejar och ger mig uppmuntrande ord och det är alltid lika glädjande. Det känns bra, berättar Fredrik Lindström.

Fredrik bor idag i Östersund tillsammans med sin hustru och cockerspanieln Sune, men kommer ursprungligen från Bredbyn, fyra mil utanför Örnsköldsvik.

-Bredbyn är väl inget Mecka för skidskyttet, men det finns en klubb där, och jag var en av de första som började med skidskytte i klubben. Den skjutvall som finns där, byggdes när jag började med skidskytte, så jag är en av de första som klubben har fostrat. Annars är det mest fotboll som gäller i hemmatrakterna, där Anundsjö är hemmaklubben.

Fredrik åkte mycket skidor redan som barn, och har tyckt om skytte, då hans pappa är jägare och genom de entusiaster inom klubben hemma i Bredbyn så föddes intresset för kombinationen skidåkning och skytte.

-Jag bestämde mig tidigt för att jag ville gå på skidgymnasium, och då fanns det närmaste i Sollefteå. Det var nog där min riktiga satsning började på allvar. Innan dess så handlade det mest om att leka idrott och att ha roligt, men numera är skidskyttet mitt arbete, även om det är lite speciellt.

Hör mera om skidskytten Fredrik Lindström via ljudlänken här ovan.