P4 KOLLAR

Jan Holmgrens hjärt-lungräddning räddade livet på Göran Passell

1:55 min

Varje år stannar hjärtat på 10 000 personer, av dessa räddas 500. Men en hjärt- lungräddningsutbildning göra skillnad och räddar liv. För två år sedan drabbades Göran Passell av hjärtstopp, ett av scandinaviums längsta, men genom ett snabbt ingripande lyckades personer på plats rädda livet på honom.

Det var på Dundermarknaden i Strömsund som Göran Passell drabbades av hjärtstoppet. Idag är han evigt tacksam för det snabba ingripandet på plats.

– Det som de gjorde i Strömsund med hjärtstartaren och pumpade mig, det räddade mitt liv. Det är jag väldigt tacksam för och de som ställde upp och försökte få igång mig. Jag tycker att det var så bra gjort, en höjdare från min sida. Det är därför jag kan fungera som en människa fortfarande, i alla fall ganska bra, säger han.

Allvaligt tillstånd
En av personerna på plats var Jan "janken" Holmgren på Dunderkomittén, han skulle av en slump till kanseliet nere vid hembygdsgården och möttes av en folkmassa. Vid den låg en man livlöst på backen och hans tillstånd var väldigt allvarligt. Personerna på plats hade redan påbörjat någon "typ" av livräddning, och ring sos-alarm berättar han, men Jan Holmgren tog över kommandot och påbörjade hjärt-lungräddning och bidrog till att Göran Passell överlevde.
– Jag tror som sagt inte att han hade varit med oss idag, säger Jan Holmgren.

"Bättre att göra något än ingenting alls"
Att påbörja hjärt- lungräddning direkt vid en olycka, larma och därefter ta hjälp av en hjärtstartare räddar många liv menar de på SOS-alarm. De uppmanar också alla att gå en utbildning i alla fall en gång i livet. Men hjärt- lungräddning är inte obligatoriskt och flera påbörjar utan kunskap.
– Det är bättre att göra någonting litet, än att inte göra någonting alls, säger Jan Holmgren.

Men trots det som hände vill inte han framstå som en hjälte, han gjorde bara sitt jobb menar han.
– Det är kul att ha gjort en skillnad, men jag hade gjort det för vem som helst, säger Jan Holmgren.

Livet har förändrats
Men Göran Passell tänker annorlunda. Läkarna trodde inte att han skulle överleva, men det gjort han. Idag har han en pacemaker inopererad och har fått en annan syn på livet.
– Oj,oj,oj, du ska bara veta. Det tar timmar att berätta hur jag har ändrats. Jag gillar inte skitfolk, jag gillar folk som är skjyssta. Mår människor jag pratar med bra, så gör jag också det, säger Göran Passell, som blev räddad för två år sedan på Dundermarknaden i Strömsund.

I dag startar också flera organisationer och räddninstjänsten i landet arbeten för att minska antalet döda av hjärtstopp. Och allt flera hjärtstartare har placerats ut runt om i Sverige.

Fråga