Eldsjäl

Kurt Folkesson, eldsjälen som fixade bowlinghall i Kluk

12 min

Kurt Folkesson kommer från Kougsta och är bland annat ordförande i Västbygdens konsumentförening. Han är en klassisk eldsjäl som har jobbat hårt för att det ska finnas bensinmackar, bra vägar, mobiltäckning, affär, bredband och skola i hembygden.

Inte minst är Kurt en av "papporna" till bowlinghallen i Kluksgården i Kluk:

-Bakgrunden till bowlinghallen kommer från en aktiv pro-avdelning härifrån som åkte in till Östersund för att bowla lite då och då. Samtidigt var Arvsfonden på en kampanj runt om i landet, eftersom de hade delat ut för lite pengar. Så de två sakerna låg som grund till att bowlinghallen blev av, berättar Kurt Folkesson.

Kurt har engagerat sig i sin hembygd i hela sitt liv:

-Det har nog att göra med den generation jag växte upp i. När jag växte upp på 40-talen så kom man automatiskt med i barnlogen, och jag fick mina första kunskaper som mötesordförande redan när jag var i femtonårsåldern. På den tiden fanns det bara logen, fotbollen och caféet. Idag är utbudet så stort så det är svårt att hinna med, så man orkar inte engagera sig på samma sätt.

Men det finns också nackdelar med att vara eldsjäl i en bygd:

-Man drar på sig en del impopularitet, man blir inte så populär i alla kretsar. Man blir lite obekväm och sticker man ut hakan, så får man vara beredd på att få smällar på den, menar Kurt Folkesson.

-Men om jag känner att jag jobbar för en god sak, då känns det så naturligt och bra och rätt, så att det överväger och blir det som är mest betydelsefullt.

Kurt Folkesson är också blind sedan många år tillbaka, och tycker att det var mycket jobbigt att anpassa sig till ett liv som blind till en början:

-Men människan är en underbar varelse som kan anpassa sig, och det har jag tvingat mig att göra. När jag väl har kommit över det traumat och sett att det finns andra saker i livet som har värde, än att bara kunna se, då övergår det hela till en fråga om vad som är praktiskt och opraktiskt. Nu finns det så många bra hjälpmedel såsom talande datorer och klockor och den vita käppen, så jag kan jobba ganska mycket självständigt. men visst är jag beroende av andras hjälp. Det jag inte kan göra själv, får jag se till att andra gör.

Nästa projekt som Kurt Folkesson tänker sätta tänderna i har med det jämtländska jordbruket att göra.

-Jag tänker mig ett par moderna Per-Albintorp, där vi kan hålla ett antal levande djur. Det ska finnas livskvalité och barnfamiljer. Vi ska kunna göra biogas av gödseln och så vidare. Det är sånt som jag än så länge bär i mitt huvud och inte har hunnit sätta på pränt, men det kommer, lovar Kurt Folkesson, eldsjäl i Kluk.