Alpint

Torgny Svensson tveksam till hårdare elitsatsning på alpina skidgymnasier

1:28 min

Gör om skidgymnasierna till ett enda stort centrum med sikte på internationella framgångar, genom verklig elitsatsning. Det är innebörden i Svenska skidförbundets idé om att skrota två av tre skidgymnasier i landet, varav ett finns i Järpen. Torgny Svensson, Radiosportens alpine expertkommentator, med mångårigt förflutet som både aktiv och ledare, är skeptisk till förslaget.

Sverige har under flera år haft svårt att ta fram yngre åkare som kan hävda sig i toppen av världscupen under flera år, den senaste stora stjärnan var Anja Pärsson men efter hennes avsked så har ingen lyckats komma upp i samma klass som hon hade under flera år på rad.

Skidgymnasierna som ska fostra åkare till toppen har inte lyckats så bra som förbundet vill se och nu vill förbundet skapa en enda utbildning med starkt präglad elitsatsning som mycket väl skulle kunna landa i Åre och Järpen, där både nationalarenan och förbundet har sin bas.

Men Torgny Svensson pekar på nåt som han menar är ännu viktigare i sammanhanget:

– Det enda jag vet är relevant är dels att få med sig så många som möjligt i basen, det vill säga driva klubbverksamhet så att man fångar upp så många som möjligt som försöker. Det andra är att det är gott om tid - om man slår igenom eller inte, det avgörs när man är så pass stor att man kan fatta egna beslut. Innan dess är det ingen fara på det sättet.