Alpint

Sextrakasserier under nollningen på alpina skidgymnasiet i Järpen

1:01 min

Under flera års tid har det förekommit trakasserier under nollningen av nya elever på dom olika alpina skidgymnasium som finns i Sverige. Nu har nya uppgifter framkommit att eleverna tvingas berätta om sina sexuella erfarenheter och med hjälp av munnen ta bort vispgrädde från andras kön.
Niklas Karlsson förbundsdirektör på svenska skidförbundet säger att förbundet tar kraftigt avstånd från detta.

Niklas Karlsson säger att man från förbundets sida tar kraftigt motstånd från det inträffade och att de exempel som nu framkommit är oroväckande.
Nu gäller det att samla in information från skolorna och sen agera så att detta aldrig mer kan inträffa.
Redan förra hösten så polisanmäldes en nollning i Tärnaby och redan då började förbundet diskutera hur man skulle stoppa trakasserierna under nollningarna men förbundet har inte haft intrycket att det var så omfattande som dom nya uppgifterna pekar på.

I september förra året fick polisen i Järpen anonyma tips om att de äldre eleverna skulle tvingat dom nya eleverna att äta kattmat under nollningen.
När skolan fick kännedom om detta så valde man att bjuda in polisen för att informera om att sådana trakasserier kan hamna på polisens bord för vidare utredning, då alla skylde på alla kunde inte skolledningen ytterligare straffa någon av eleverna. Kicki Wedin som är tränarchef på skidgymnasiet i Järpen säger att de uppgifter skolledningen fått är att elever tvingats äta kattmat och svara på frågor om sitt sexliv men aldrig tvingats till grövre sexuella anspelningar under nollningen.