P4 KOLLAR

Många väljer att åka rakt förbi olycksplatser i stället för att ingripa uppger SOS-alarm

1:34 min

Vi hör ständigt om olyckor på vägarna, men nästan alla som ringer in till SOS-alarm är själva påväg från olycksplatsen. För två veckor sedan körde en bärgningsbil in i en traktor och en man blev fastklämd och täckt med snö. Det var flera personer på plats, minst tio bilar men det var inte förrän Robert Dahlin kom till dit som någonting hände.

– Jag märkte att ingen hade ett grepp på vad som hade hänt. Och de som var närmast som hade sett det,  var nog för skärrade för att våga börja. Men jag tror att det kanske var rädslan av att hitta någonting. För jag tänkte också det att nu kanske jag kommer att få se någonting som jag inte vill se egentligen som kommer att fastnar på hornhinnan liksom, säger han.

Oklart om mannen var kvar i traktorn
Robert Dahlin förstod själv till en början inte vad som hade hänt men hörde runt med människor på platsen. Det kom fram olika uppgifter, bland annat att föraren gått där ifrån, att någon sett ett par ben och stövlar, men ingen hade kollat i hytten. Så han bestämde sig för att göra det själv och kunde snabbt konstatera att föraren fanns kvar fastklämd i traktorn.
– Och då tänkte jag, gräver jag så kanske jag får se någonting hemskt eller så kanske någon blir räddad. Så jag grävde och grävde och fick fram ett ansikte, och så andades mannen, säger Robert Dahlin.

Strax därefter kom polis och ambulans till platsen och tog över arbetet och mannen fördes därefter till sjukhuset.

Oron över att själva bli inblandade
Att människor lämnar en olycksplats eller inte agerar är inte ovanligt menar Roland Krantz, pressjournalist på SOS-alarm. En anledning kan vara oron för att själva bli inblandade, att de inte har nog med kunskap eller att de har bråttom. Men huvudsaken är att en person stannar kvar menar han.
– Det brukar alltid vara någon som stannar. Men det är förhållandevis vanligt att människor ringer 112 och bara passerar förbi. Vi är väldigt tacksamma om människor stannar till på platsen och tittar på hur allvarlig olyckan är så att vi kan skicka rätt resurser dit, säger han.

Skyldiga att stanna kvar enligt lag
Under vissa omständigheter är personer också skyldiga enligt lag att stanna kvar på platsen. Det kan bland annat vara om personen är ett vittne eller varit inblandad i olyckan.

Människor tvivlar många gånger på sin egen kunskap
Vissa griper in vid en en olycka eller när nån blir akut sjuk  och andra inte, berättar krishanteringsexperten Malin Burman i Östersund.
– Det är ytterst individuellt hur en människa agerar på en olycksplats, beroende på vad man har för erfarenheter, förklarar Burman.

Vissa blir chockade och fryser till is, med andra får adrenalinpåslag och försöker hjälpa till.
Vi kan inte alltid räkna med att få hjälp vid kriser. Därför bör varje individ försöka hjälpa till. Det minsta man kan göra är att ringa efter hjälp, anser krishanteringsexperten Malin Burman.

– Utgå ifrån dig själv, och tänk på vad du önskar att andra gjorde för dig, säger krishanteringsexperten Malin Burman.