Landstinget

Efter kritik - nu sägs landstingets chefsavtal upp

1:21 min

De förmånliga chefsavtalen inom landstinget sägs upp. Något som enligt Christer Siwertsson (M) borde ha gjorts för länge sedan.

Landstingets chefsavtal som nu sägs upp har ifrågasatts under många år. En av dem som riktat hårdast kritik är moderaternas oppositionsråd Christer Siwertsson.

– Varje sunt tänkande människa inser att det här inte är rimligt att ha och sedan har vi en ekonomi som är under all kritik. Vi behöver pengarna till vården inte till sånt här.

Enligt det kollektivavtal som nu sägs upp har den som varit chef i landstinget i mer än sex år fått behålla sin lön även om den slutar som chef. Och den som varit chef i mer än tre år har fått behålla delar av lönen.

– Är du 40 år och har en lön på 70 000 kronor och sedan går ner på en längre tjänst får du behålla den i princip till dess att du pensioneras, säger Christer Siwertsson.

Hur mycket har chefavtalen kostat landstinget?

– Jag har inte sifforna effekt men det har varit en löneglidning inom landstinget under många år och en stor del av del av löneglidning har berott på chefsavtalen. Där folk har kunna suttit kvar fast man inte varit chef länge.

Men nu ska landstinget se över chefernas avtal.

– Frågan har väckts i politiken om att vi ska se över kollektivavtalen. Det här innebär att vi säger upp kollektivavtalen inte den enskilds överenskommelse om ett chefsförordnande, säger Annica Sörensdotter som tillförordnad personalchef på Jämtlands läns landsting.

Hur de nya avtalen kommer se ut vill Annica Sörensdotter inte spekulera i.

– Det första vi kommer göra är en omvärldsbevakning och titta på hur det ser ut i andra landsting. Utifrån det och vad vi vill kommer vi att ta tag i den här frågan.

Den nya avtalen beräknas att vara klara den första september.