Hästköttshärvan

Försumlig matgrossist får betala för hästköttsmiss

I går upptäckte man vid Östersunds kommun att kött från grossisten Servera kan ha innehållit hästkött, trots att innehållsdeklarationerna sade något annat. Det som finns kvar av partierna skickas nu tillbaka till leverantören som dessutom får betala tillbaka.

Ricky Karström är chef för all mathantering i Östersunds kommun.

– Vi skickar tillbaka köttet till leverantören och dom får kreditera det. Det här vill vi inte betyala för, säger han till P4 Jämtland.

Det var köttbullar och järpar till skolbarn som inte äter griskött och kåldolmar till äldreboenden. Ingen har rapporterats magsjuk och hästkött är inte farligt. Fast det kan innehålla rester av mediciner som gör det olämpligt som människoföda.

– Står det nötkött på paketen ska det vara nötkött, säger Ricky Karström.

En lång kedja av beskyllningar
Det var för drygt två veckor sen som Findus drog tillbaka sin färdiglagade lasagne, efter varningar från sin underleverantör om att det kunde finnas hästkött i. Sedan har leverantörer och underleverantörer i en lång, lång kedja skyllt på varandra.

Samma sak händer nu med köttet i Östersunds kommun, det skickas bakåt i kedjan.

– Jag skulle tro att våra leverantör skickar tillbaka till sin underleverantör och så vidare, säger Ricky Karström.

Det är främst köttfärs som blandats ut. Det gäller både för storköksmat och den vi köper hem till middag.

Ricky Karström tycker ändå man har ganska bra koll på maten. Eftersom varje leverantör ska säkra att det går att spåra maten. Fast det hjälper inte när någon fuskar.

– Nej är det ohederliga människor bakåt i kedjan av leverantörer så kan det ju vara svårt att veta vad man får.