1 av 2
För John Larsson, Mattmar och Samuel Toivanen, Järpen har personalen i fritidsgruppen betytt stor skillnad. Från att ha skolkat mycket har de båda kommit igen. ”Idag är det skitbra, jag har bra betyg och sköter mig”, säger Samuel. Foto: Jessica Brander
2 av 2
”Det är lätt att hamna på fel saker här i byn om det inte finns något att göra så det är gött att personalen är där, dom behövs”, säger Adam Moraeus. ”Personalen betyder jättemycket, dom finns där när man behöver dom”, säger Jonna Bergqvist, Såå. Foto: Jessica Brander
P4 Kollar Människor som gör skillnad

Vuxnas engagemang får ungdomar på rätt köl i Åre kommun

1:45 min

Åre kommun satsar hårt på att fånga upp ungdomar som hamnat snett eller är på väg att göra det. Ett tätt samarbete mellan olika verksamheter som möter ungdomarna som skola, fritidsledare, kyrkan socialtjänst och polis gör att fler ungdomar i riskzon fångas upp.

För Samuel Toivanen i nian har engagemanget hos just personalen i fritidsgruppen betytt enorm skillnad.

– Jag har fått mycket stöttning. Utan den hade jag nog fortsatt att skolka. Jag hade ganska stökig skolgång och skolkade i ett år, totalt. I dag är det skitbra. Jag sköter mig och har ganska bra betyg, säger Samuel Toivanen till P4 Jämtland.

Unikt samarbete mellan polis och socialtjänst

I Åre kommun samarbetar bland annat polis och socialtjänst på ett sätt som beskrivs som unikt, berättar närpolischefen i Åre Eva Helin och kommunens drogsamordnare socionomen Malin Bergqvist. Där tog samarbetet mellan kommun/socialtjänst och polis skruv först när det "klickade mellan" närpolischefen och socionomen.

Bland annat drogs ett konkret samarbete med Fryshuset i Stockholm i gång. Samarbetet kallas "Lugna gatan i glesbygd" och innebär att man fångar upp de ungdomar som är informella ledare och som riskerar att dra med sig andra i droger och kriminalitet. Genom utbildning, stöd och samtal så är tanken att de ungdomarna istället ska bli positiva ledare för sina jämnåriga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista