P4 KOLLAR

Maud Vesterberg är en av många som arbetar ideellt för att ha kvar matbutiken i Borgvattnet

1:52 min

En affär som snart kan komma att stänga sina dörrar. Det har i flera år varit snack om nedläggning, men med hjälp av ideella krafter i från byn har affären fortsatt att vara öppen. Maud Vesterberg är 71 år och har i fem år arbetat gratis på affären.

– Men nu har vi nått till den punkten att vi orkar inte längre. Det är alldeles för mycket att hålla på med, man håller ju på att bli gammal, säger hon.

Inga pengar till att anställa
1942 öppnade Erik Brännholm affären för första gången och den har sedan den dagen ägts av många. I dag är det kooperativet Borgvattnets utveckling BU, som tillsammans med byn äger den. Men för fem år sedan när en av de två som var anställda på affären flyttade i från byn, fanns inga pengar till att anställa någon ny. Och då bestämde sig Maud Vesteberg för att hjälpa till.
– Jag ville ha en affär och då finns det inget annat än att jobba, säger hon.

4000 timmar ideellt förra året
Maud Vestebergs syster Berit Hellberg arbetar också gratis på affären och har gjort det i tre år. Och tillsammans jobbade de cirka 4000 timmar ideellt förra året. Utöver det är en person anställd på 75 procent, samtidigt som andra i byn hela tiden hjälper till för att allt ska gå ihop. Affären kör även ut varor till äldre, men framförallt är den en samlings plats för ortsborna menar Maud Vesterberg.
– Vi måste ha någonstans att träffas och det gör man på en affär. Det gör vi här i Borgvattnet, där träffas vi på affären, säger hon.
Men hur tror du det kommer bli om affären nu stängs ner då?
--
 Ja, då blir det nattsvart i byn. Då får man säga till den sista som lämnar byn att släcka lyset. Usch jag vill inte ens tänka på det, säger Maud Vesterberg.

Kommer fortsätta att kämpa
Men kooperativet tvingas nu efter alla år av ideellt arbete att sälja affären. Mycket på grund av generationsskiftet, att det inte finns någon som har varken tid eller ork att arbeta utan lön. Och föreningen hoppas nu på en ny köpare. Tage Torgersson, från Borgvattnet, står bakom annonsen för försäljningen av affären och han tror absolut att någon kommer att nappa och tänker fortsätta att kämpa.
– Alltså vi har varit vana här i Borgvattnet och vår slogan är "byn som inte ger upp", säger han.