Vårsolen

Viktigt att skydda sig från vårsolen rekommenderar Catharina Garper

13 min

Många gläds när dagarna blir ljusare och solen skiner. Det här beskrivs av många som den allra bästa tiden på året i våra trakter, men solen är inte bara av godo och rent av vara skadlig, säger hudterapeuten Catharina Garper.

– Det är viktigt att man använder solskyddsfaktor, och helst varje dag, för vi utsätter ju vår hud för strålning varje dag, säger hudterapeuten Catharina Garper.
Hon förklarar att om man bränner sig och blir röd, så är det hudens sätt att försöka reparera den skada som solen gjort.
– Huden är ganska bra på att reparera sig själv, och det är aldrig för sent att börja skydda huden, säger Catharina Garper, som rekommenderar att man använder solskyddsfaktor 15 och uppåt.
Om man ändå bränner sig, rekommenderar Catharina Garper att undvika solen och att smörja in sig med någon eftersol-produkt.

Gravida kan drabbas av bruna hudfläckar

Huden kan också påverkas av andra skaker som blodtryckssänkande medel och p-piller, men även gravida kan få bruna fläckar på huden.
– Jag ser ofta det i mitt jobb, att kvinnor som är gravida eller just fått barn, har fått så kallade pigmenteringar. Många av de här kan dock försvinna efter ett tag, säger Catharina Garper.

Viktigt att skydda barn från solen

Barn har inte utvecklat samma naturliga solskydd som vuxna, säger Catharina Garper.
– Jag rekommenderar att man använder solskyddsfaktor 15 upp till man är 18 år. Undersökningar visar att det minskar risken för hudcancer avsevärt, säger hon samtidigt som hon avråder från att använda solskyddsmedel på barn under 6 månader.
– Dem får man skydda från solen på andra sätt.
Men trots att solen kan vara så farlig, tycker Catharina Garper att vi ska unna oss att njuta av vårsolen.
– Använd sunt förnuft, smörj in dig med solskyddsfaktor flera gånger om dagen och skydda barnen.