Dykaren på bilden har inget samband med texten. Foto: Nasser Nasser/Scanpix
Motion

Forskare vid Mittuniversitetet har nu bevisat att träning lönar sig även i mogen ålder

En utbredd uppfattning är att personer i vuxen ålder inte kan påverka sin lungvolym men forskare vid Mittuniversitetet har visat att det går. Efter ett träningsprogram, använt av dykare, ökade en grupp försökspersoner sin lungvolym med i genomsnitt fyra deciliter efter elva veckors träning.

– Det är en stor ökning på en relativt kort tid, säger Erika Schagatay, professor och forskningsledare i Environmental Physiology Group vid Institutionen för teknik och hållbar utveckling.

Forskningen gjordes på tretton så kallade fridykare som inte hade använt träningsmetoden tidigare.

En kontrollgrupp som inte tränade testades parallellt.

Träningsprogrammet bestod av fyra yogainspirerade övningar och en lung-packningsövning. Lung-packning är en metod där man fyller sina lungor genom att "svälja" extra luft ner i lungorna efter maximal inandning så att de fylls över sin normala kapacitet.

Varje övning genomfördes tre gånger i följd per dag, en övning på totalt 20 minuter, fem dagar i veckan under 11 veckors tid.

Metoden kan tänkas komma till användning för både idrottsmän och patientgrupper där lungvolymen är begränsande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista