1 av 3
Göte Thorén, Kälom tillsammans med infrastrukturminister Catharina Elmsäter Svärd. Foto: Ronja Mårtensson
2 av 3
Göte Thorén i Kälom läser sin skrivelse som han skickade in till riksdagen. Foto: Ronja Mårtensson
3 av 3
Flaggan är hissad hemma hos Göte Thorén i Kälom i väntan på infrastrukturminister Catharina Elmsäter Svärd. Foto: Ronja Mårtensson SR Jämtland
Politik

Infrastrukturminister Catharina Elmsäter Svärd besökte Kälom för att prata om de usla vägarna

1:41 min

På fredagen besökte infrastrukturministern Catarina Elmsäter Svärd, Offerdal i Krokoms kommun för ett samtal om vägarna. Det har sedan länge pågått ett uppror i bygden om de usla väglaget och i mitten av januari skickade Göte Thorén från Kälom i Offerdal in en protest till Regeringen.

Några lovord om förändring kan inte Catharina Elmsäter Svärd ge bygden. Men Göte Thorén är ändå nöjd efter samtalet:

-Infrastrukturministern kommer hit från min skull, det säger ju allt så att säga, helt fantastiskt, säger Göte Thorén, som tror på förändring:

-Det finns inte i mitt huvud så är det. Vad det sedan kommer att bli i framtiden, det är ju ingen som vet, det står ju skrivet i stjärnorna, så det får vi se, säger Göte Thorén, som inte har gett upp hoppet.

Under mötet diskuterades olika saker. Bland annat berättade Göte Thorén om fyra olika vägprojekt där pengar tagits från grusvägarna och lags på annat. Exempelvis i Åre, där kommun för några år sedan behövde pengar för att bygga en vägtunnel inför VM för bättre genomfart och då tog kommunen pengar från länsplanen som egentligen skulle läggas på att förbättra grusvägarna. Catharina Elmsäter Svärd:

-Då fungerar det så att om man har förskotterat, så ska man få tillbaka pengar. Fast när det gäller staten, vet man inte NÄR man får tillbaka pengarna, och man får inte ränta på dem heller.

Men i framtiden kommer sådana byggprojekt mest troligen att få extra pengar. I budgetpropotionen från i höstas gjorde Catharina Elsäter Svärd ett anslag om att det ska lägga mer pengar på besöksnäringen. Vilket innebär att ett län som har stor genomströmning och mycket turism under vissa perioder har möjlighet att få mer pengar - och där kan Jämtland bli aktuellt.

-Vi måste kunna ta större hänsyn även till besöksnäringen, när vi tänker infrastrukturanslag, och inte bara tänka antal invånare, för det slår fel, konstaterar infrastrukturminister Catharina Elmsäter Svärd vid sitt besök i Kälom.

-

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista