Foto: Amanda Odeski/ Scanpix
Klass 2-varning

Snöstorm stängde Europaväg

Det hårda vädret gör att flera vägar i länet har stängts av. SMHI har utfärdat klass 2-varningar och polisen avråder sportlovsfirare och andra från att ge sig ut på vägarna.

Jämtlandspolisen förstärkte bemanningen inför kvällen och natten, och samordnade sina resurser med räddningstjänsten.

– Vi har ju uppmanat folk att hålla sig borta från vägarna, men det är som det är med uthyrning av stugor där man måste lämna vissa tider. Vi får väl se, sade vakthavande polisbefäl August Knutsson.

Ett sällskap om nio personer på snöskotrar fick problem i Tänndalen på eftermiddagen. Fem kunde ta sig tillbaka, men fyra tvingades söka skydd i en bod, uppgav polisen för TT. Man räknade med att kunna undsätta dem före natten. Polisen hade telefonkontakt med dem.

Fjällvägarna 322, 336, 531, 1019 och 1118 fick bitvis stängas av på eftermiddagen. Detsamma gällde väg 95, men den kunde senare öppnas igen.

Vid 14.30-tiden stängdes E 14 mellan Duved och norska gränsen av på grund av mycket dålig sikt. Den skulle förbli stängd till minst klockan 6 på söndagen, meddelade Trafikverket.

– I det här området, där SMHI utfärdat en klass 2-varning, ska man undvika att ge sig ut i trafiken, rådde verkets presskommunikatör Eva Nordén.

På E 10 infördes så kallad kolonnkörning från gränsen till Narvik och tågen mot Norge fick göra halt i Duved.

De starka vindarna – uppemot 25 meter per sekund – skulle enligt prognosen dra in under lördag eftermiddag och hålla i sig fram till natten mot söndag. Snöfallet startar betydligt tidigare och väntas ge mellan 15 och 30 centimeter snö.

Polisen varnar för besvärliga förhållanden i trafiken och hoppas att så många som möjligt avstår från att köra bil under lördagen. Om man ändå måste åka just då bör man hålla avståndet i trafiken, ta med varma kläder, mat och dryck samt mobiltelefon, säger August Knutsson, länsvakthavande befäl vid Jämtlandspolisen.

– Det kommer nog bli en del störningar i trafiken, men det är alltid svårt att veta hur omfattande de blir. Vi råder också att man inte ger sig ut på fjället under lördag. Ta skidturen när det har lugnat ner sig.

Flera andra områden har fått klass 1-varningar i samband med snöfall, som Dalafjällen, Västernorrlands inland och Västerbottens kustland och inland.

– Man bör hålla sig uppdaterad på väderläget om man är i de här områdena, säger Lovisa Andersson, meteorolog på SMHI.

P4 Jämtland/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista