Sherdie, flykting från Syrien, är nöjd med att man fått en person till förläggningen som kan introducera dom nyanlända i svenska språket. Han tycker att man måste använda tiden man väntar inte bara låta den gå. Foto: Britt-inger Hellström.
samhälle

Flyktingarna vill lära sig svenska så fort som möjligt

1:08 min

Det händer nästan aldrig att asylsökande flyktingar får börja lära sig svenska innan dom fått uppehållstillstånd. Men i Grytans flyktingförläggning har man anställt en person som ska lära vuxna, mest syrier, nybörjarsvenska.

Tidigare var syrierna nästan desperata efter att utnyttja tiden till att lära sig något som de har nytta av i Sverige.

-Vi bara äter och sover och väntar, äter och sover, sa dom till SR Jämtland vid ett tidigare besök.

Normalt får man alltså ingen undervisning innan uppehållstillståndet har kommit. Migrationsverket anser att det numera handläggs så snabbt att det inte är någon olägenhet med att vänta.

- Deras första tre månader i Sverige är ofta proppade med träffar med oss migrationsverket, så tiden går åt till det, säger Thomas Holmberg som är tillfällig chef för migrationsverket i Jämtlands län.

De asylsökande håller inte med om det. Dom vill utnyttja tiden för att kanske kunna få ett jobb så fort dom vet att dom får stanna.

Mohammed Adbojaddur som är den nya läraren kom själv som ensamt flyktingbarn från Somalia till Sverige för snart tre år sen.

Hans svenska är ganska trevande. Men han talar andra språk, viktigast förstås arabiska som är syriernas vardagsspråk.

- Jag vet vad dom behöver lära sig först, säger Mohammed. Det är dom enklaste sakerna, att kunna fråga någon vad den heter och att kunna berätta saker om sig själv.

Han åker ut till Grytan varje dag och håller tre lektioner. Han har delat in eleverna i tre grupper. Dom som inte har någon skolbakgrund alls, dom som kan en del och dom som är vana vid studier. Sen kan eleverna byta grupp vartefter dom utvecklas.

Lektionerna är förstås frivilliga men det brukar vara ungefär femton personer i varje grupp.

Britt-Inger Hellström

britt-inger.hellstrom@sr.se
#link=192225#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista