Foto: Nisse Schmidt/ Scanpix
Åre

Man räddad ur lavin - Skistar medger felbedömning

2:11 min

Efter att en skidåkare drogs med i en lavin i Tegefjäll i Åre i eftermiddags, erkänner nu Skistar att de gjorde en felbedömning av läget. Det säger Anders Aspholm som är säkerhetschef på Skistar i Åre.

– Eftersom det går en lavin med människor inblandade är det alltid någon som har gjort en felbedömning, och den här gången kan jag tycka att det var vi som gjorde den. Vi borde ha stängt liften tidigare under dagen, säger Anders Aspholm som är säkerhetschef på Skistar i Åre.

Det var en man i 20-årsåldern som drogs med i lavinen som gick vid Tyskhuvudet i Tegefjäll mellan Åre och Duved . Mannen var på väg upp i Gunnilliften när han drogs med av snömassorna.

En stor sökinsats med bland annat sondkedjor och hund drogs igång med hjälp av polis, fjällräddare och personal från Skistar.

Mannen mådde efter omständigheterna bra när han hittades, konstaterar polisen, och han klarade sig utan skador.

Området där lavinen utlöstes är ett känt lavinområde och det har kommit väldigt mycket snö. Efter att lavinen utlösts höjdes lavinfaran i Åretrakten till en fyra på den femgradiga skalan. Det betyder att all vistelse i lavinfarlig terräng avråds. Inte heller de pistade områdena är säkra.
– Det har verkligen varit extremt väder och det har kommit väldigt mycket snö, säger Anders Aspholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista