I bland annat Krokoms kommun väljer man att avveckla personliga ombud för psykiskt sjuka. Foto: Krokoms kommun.
Psykiatri

Kommuner avvecklar ombud för psykiskt sjuka

Maria "Jag hade inte klarat det utan henne"
1:35 min

P4 Jämtland berättade i höstas om att kommunernas gemensamma organisation med personliga ombud för psykiskt sjuka i länet ska avvecklas. I stället för att samarbeta så är det nu upp till varje kommun om man vill erbjuda ombud eller inte. Men det är långt i från alla kommuner som gör det.

– De här människorna kommer inte in i socialtjänst eller socialpsykiatri och får de itne hjälp kan vi befara det värsta. De kan förlora sin lägenhet, eller värst av allt begår självmord, säger Berit Åström från riksförbundet för social och mental hälsa, RSMH.

En som har egen erfarenhet från att ha haft personlig ombud är Maria. Hon har haft psykiska problem sedan tonåren och har i perioder mått väldigt dåligt.  

--Jag hade inte klarat det utan henne, säger hon.

Genom sitt personliga ombud fick Maria kontakt med en god man och boendestöd. Genom boendestödet fick hon ett ställe att gå till om dagarna.

– Jag var nära på att bli hemlös ochdå hade jag väldigt stor hjälp av mitt personliga ombud. Hon fick genom mig prata med Socialstyrelsen, så hade jag inte haft henne hade jag blivit hemlös, berättar Maria.

Personliga ombud betalas till hälften med ett statligt bidrag. Den andra halvan ska betalas av kommunerna. För en kommun som Krokom, som valt att inte fortsätta med eget ombud, innebär det 128 000 kronor årligen i minskade kostnader, åtminstone på pappret. Men Maria tror inte att det blir en besparing i längden.

--De börjar i helt fel ände. Det kommer att bli fler som får problem och när de inte får den hjälpen så kommer det bara att kosta ännu mer, menar hon.

Maria heter egentligen någonting annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".