1 av 2
Laila Kveli, Östersund vann Vasaloppet 2013. Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
2 av 2
Jerry Ahrlin och Laila Kveli är båda långloppsspecialister. Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
Längdskidor

Långloppsspecialisten Laila Kveli i Östersund vann Vasaloppet

Vasaloppssegraren Laila Kveli: "Det var en stor upplevelse!"
6:40 min

Damsegern i Vasaloppet i går gick liksom herrsegern till Norge - med den skillnaden att damsegraren Laila Kveli bor i Östersund tillsammans med sambon Jerry Ahrlin.

Både Laila och Jerry har specialiserat sig på långlopp på skidor men det är bara Laila som hittills lyckats med bedriften att vinna Vasaloppet.

– Det känns ju i kropp och huvud det som skedde i går, men det är värt all smärta, säger Laila Kveli som stakade sig igenom nästan hela loppet eftersom hon satsat på att ha bra glid istället för fästvalla - en satsning som visade sig lyckad.

– Att på slutet kunna åka in i Mora-parken och känna att jag har segern i handen och bara kunna njuta av folkhavet där, det var en stor upplevelse för mig, säger hon.

Vasalopps-segern ger inspiration

Att vinna Vasaloppet är målet för alla som åker långlopp säger Laila Kveli. Det är mycket prestige i att vinna loppet och segern ger nu henne inspiration inför framtiden och de långlopp som återstår denna säsong.

-- Det är bra för självförtroendet och inspiration för fortsättningen. Jag tar med mig det här för avslutningen av långloppscupen som är Birkebeinerrennet och Årefjällsloppet och sen ska jag avsluta säsongen med Flyktingloppet, säger Laila Kveli.

Lailas seger kan sporra Jerry lite extra

Jerry Ahrlin har haft som mål att vinna Vasaloppet många år men inte heller i år lyckades han komma först över mållinjen i Mora. Han var länge med i täten men slutade på tolfte plats. Herrsegrare blev i år norske Jörgen Aukland. Att Jerrys sambo Laila vann bland damerna tror hon kanske kan sporra honom lite extra inför nästa år.

– Det är klart att han kommer att jobba målmedvetet ännu mer nu för att försöka vinna nästa år. Jag tror han kommer att klara det en gång, jag hoppas det! Hoppas han fått en extra kick nu, säger Laila Kveli.

Inför de två återstående tävlingarna i långloppscupen Ski Classic ligger Laila Kveli tvåa, efter Seraina Boner från Schweiz som kom tvåa i Vasaloppet i går.

Här kan du läsa och höra mer om Jerry Ahrlin och Laila Kveli:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".