Odlad fisk. Foto SVT BILD
Vatten

Svårt att beräkna om Storsjön klarar av en fiskodling

Jari Hiltula "Man måste få en tydlig bild av hur vattnet rör sig"
1:30 min

Planerna på en stor fiskodling i Storsjön, vid Rödön, oroar boende runt vattnet. Östersunds kommun har ännu inte gett sitt remissvar, men just vattenkvalitén är något som kommunen inte vill riskera. Och miljöchef Jari Hiltula vill att Länsstyrelsen tittar på en vattenanvändningsplan för Storsjön för att se vilket utrymme för verksamheter det finns i sjön.

Vattenkvaliteten är något som kommunen tar allvarligt på, kanske särskilt sedan cryptosporidiumutbrottet för några år sedan. Det blev en väckarklocka inte bara för kommunen, utan för hela Sverige och Europa.

- Det är ett nålsöga att passera då vi tar vatten till 50.000 människor från Storsjön, säger Jari Hiltula som är miljöchef på Östersunds kommun.

Oavsett om det handlar om etablering av ny fiskodling, industri eller en större djurbesättning på ett jordbruk så tittar kommunen väldigt noga på konsekvenser. Frågan är hur mycket mer Storsjön tål för att Östersund ska fortsätta ta sitt dricksvatten där.

- Jättesvårt att beräkna, säger Jari Hiltula.

Kommunen vill därför att exempelvis Länsstyrelsen tittar på en vattenanvändningsplan för Storsjön. Det finns frågor som behöver besvaras enligt Jari Hiltula.

- Vad har vi för utrymme för olika slags verksamheter? Skulle det vara okej att en storskalig fiskodling lägger beslag på hela utrymmet för utsläpp av näringsämnen? 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".