Biologen Erik Olofsson jobbar i projektet Aquabest för att ta fram lämpliga platser för fiskodling här i länet Foto: Lotta Löfgren /Sveriges Radio
Dricksvatten

Kommuner runt Storsjön måste samarbeta kring fiskodling i Storsjön menar biologen Erik Olofsson

Storsjöstrategi krävs för fiskodling
8:53 min

Den planerade fiskodlingen i Storsjön utgör inget hot mot dricksvattnet i Östersunds kommun, det menar biologen Erik Olofsson som arbetar med projekt Aquabest.
Däremot så måste de fem kommunerna runt Storsjön samarbeta inför satsningen på fiskeodlingar.

Östersunds kommun tar sitt dricksvatten från Storsjön och det finns en oro över vattenkvalitén om en fiskodling etableras.
Biologen Erik Olofsson anser att en fiskodling inte ska etableras nära ett dricksvattenintag.

Han har även förståelse för att östersundsbor är oroliga, med tanke på cryptosporidiumutbrottet för några år sedan.
– Blir det en fiskodling så blir det en ökad belastning av fosfor och kväve samt  även partiklar av foderspill. Det vill man inte ha i för hög koncentration i dricksvattenintag. Men idag finns det för dåliga riktlinjer för hur långt ifrån ett dricksvattenintag som en fiskodling ska placeras, berättar Erik Olofsson.
Han trycker även på att det är viktigt att det finns bra en miljöuppföljning för en fiskodling.

Kommunerna runt Storsjön bör samarbeta

Erik välkommnar debatten om fiskodling men önskar att de inblandade kommunerna runt Storsjön ska börja samarbeta.
– Det är fem kommuner runt Storsjön och de måste ta fram en Storsjöstrategi.
Biologen Erik Olofsson efterlyser ett helhetsperspektiv framtaget av Regionförbundet och Länsstyrelsen. 
–  Vi kan inte ha en fiskodling som förstör miljön, ingen fiskodlare är intresserad av det för då får de inte sälja någon fisk.

Biologen Erik Olofsson jobbar på Torsta i Regionförbundets projekt Aquabest.
Aquabest har som mål att utveckla ett miljöneutralt vattenbruk inom Östersjöregionen. För Jämtland läns del innebär det att projektet, tillsammans med berörda myndigheter, lokalbefolkning och näring, ska ta fram tio möjliga ställen för större fiskodlingar i regleringsmagasin.

Att planerna på en stor fiskodling i Storsjön vid Rödön oroar boende runt vattnet har P4 Jämtland berättat tidigare. Östersunds kommun har ännu inte gett sitt remissvar, men just vattenkvaliteten är något som kommunen inte vill riskera. Miljöchef Jari Hiltula vill att Länsstyrelsen tittar på en vattenanvändningsplan för Storsjön för att se vilket utrymme för verksamheter det finns i sjön.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".