Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix
vatten

Östersunds kommun letar efter nytt dricksvatten till invånarna

Jari Hiltula: ”Det finns inte tillräckligt med grundvatten att hämta”
1:05 min

Cryptosporidiumutbrottet för något år sedan och de förändringar som sker i Storsjön bland annat på grund av klimatet, gör att Östersunds kommun nu tittar över alternativa sätt att ta dricksvatten på.

Det bästa vore att borra efter grundvatten men den lösningen kommer inte att räcka enligt Jari Hiltula miljöchef på Östersunds kommun.

– Det finns inte tillräckligt vatten att hämta från grundvattnet, i alla fall inte enligt en översiktlig genomgång av en konsult och Statens geologiska undersökningar. Det kan däremot vara ett komplement, men det som redan bestämts är i alla fall att öka reningen i Minnesgärde reningsverk för att redan nu höja beredskapen för förändringrar i sjön, säger Jari Hiltula.

En annan lösning som kommunen tittar på att leda vatten från Locknesjön, en annan att lägga två separata intagsrör i sjön.

 – Då gäller det att hitta två olika strömmar av vatten som skiljer sig från varandra i Storsjön, säger Jari Hiltula.

Kommunen vill samtidigt diskutera med Krokoms kommun om en förstärkning där för att öka deras kapacitet inför en eventuell samverkan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".