1 av 4
Fallfärdigt hus i Georgien där det ändå hänger tvätt Foto: Johan Ranbrandt
2 av 4
Minna Lundgren gissade rätt och får en ljuskorv i pris.
3 av 4
Snickarglädje, glasverandor och fina pastellfärger i Tbilisi, Georgien Foto: Johan Ranbrandt
4 av 4
Fina mattor med ett formspråk som känns nära Överhogdalsbonaderna Foto: Johan Ranbrandt
Georgien-vinter 2013

Besök i staden med varma källor avslutar Johan Ranbrandts rapportering på resebloggen

Johan Ranbrandt från Fugelsta, Marieby berättar om bonusupplevelsen i Tbilisi, Georgien.
Godis väntar en lyssnare efter vår tävling på resebloggen.

 
Jag är nu tillbaka i Sverige men känner att jag vill knyta ihop säcken när det gäller vår Georgienresa. De sista två dagarna tillbringade vi i Tbilisi vilket blev en fin bonus på en redan väldigt bra resa.

Tbilisi kändes som en relativt liten stad trots att det bor en bra bit över en miljon människor här, staden ramas in av berg varifrån man kan se ner på och överblicka hela stadskärnan.
Tbilisi lär betyda "stad med varma källor" och just ett besök i det svaveldoftande badkvarteren var en av höjdpunkterna. Som i ett Hamam lät vi våra skidtrötta kroppar skrubbas, masseras lite lätt och tvålas in rejält och efteråt var vi lena, mjuka och möra. 

Tbilisi bjöd på stora kontraster mellan fallfärdiga hus, spektakulär modern arkitektur och fantastisk snickarglädje på fina traditionella byggnader. Det var just detta möte, ibland vägg i vägg med varandra, som blev det starkaste intrycket av staden, och förstås pantomimföreställningen vi gick på sista kvällen som var en fascinerande "dansteater" och intressant historebeskrivning i ett.
Så mitt främsta restips just nu är att möta våren i Tbilisi! Om en eller två månader tror jag att det är otroligt vackert.

Vinnare utsedd i vår bildtävling


Just ja, svaret på bildfrågan i ett tidigare inlägg var GODIS. Vinnaren Minna får en som utlovat. Churchkhela, eller ljuskorv som vi kallade den, är ett vanligt snack eller godis i Kaukasus och består av nötter trädda på tråd som doppats i en druvjosröra.
Här kan du se hur det går till att göra dem:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".